• Bloedbroeders: terugblik

  Rubriek: Werelds , Throwback , Klassiekertjes

  Een throwback die nog minstens even indrukwekkend is.

  "Hier zijn op één dag 25 duizend mensen uitgeroeid. Enkele vrouwen trokken militieleden die hen wilden verkrachten mee het water in. Volgens ooggetuigenverslagen kleurde het water rood van het bloed."

  Honderd jaar geleden vond er een groot drama plaats in het Ottomaarse Rijk.

  Meer dan 800.000 Armeniërs werden vermoord tijdens de Armeense Genocide. Dit leidt al een eeuw tot discussie en spanningen. De wonden zijn nog steeds niet geheeld en de Turken en Armeniërs staan nog steeds tegenover elkaar. 

  In Bloedbroeders maakten onderzoeksjournalist Sinan Can (van turkse afkomst) en musical-acteur Ara Halici (van Armeense afkomst) een reis door Turkije en Armenië; van Istanbul naar Jerevan. Op die manier hoopten zij de waarheid over de Armeense Genocide te vinden. Wat is er gebeurd en hoe hebben hun grootouders daar een rol in gespeeld? Samen doken ze in hun geschiedenis om zich te realiseren wat hun volkeren elkaar hebben aangedaan. 

  Wat vooral schokt is dat de wonden nog goed te voelen waren tijdens de opnames, en zelfs vandaag de dag nog.

  Sinan kreeg in Armenië zo veel haat over zich heen dat de tolk niet meer durfde te vertalen. Hij werd uitgescholden en bedreigd. Daar tegenover staat dat de Armeniërs nog steeds aan het wachten zijn op een verontschuldiging van de Turkse kant. Maar ook in Nederland zijn de spanningen tussen de Turken en Armeniërs nog voelbaar. De documentairereeks is nog steeds enorm relevant. 

  De documentaireserie was in 2015 te zien en een enorm succes, nog steeds wordt er over de serie gepraat. 

  Nieuwsgierig geworden? Bloedbroeders is nog terug te kijken, je vindt alle afleveringen hier. Sinan maakte nog veel meer documentaire(serie)s voor ons, als De Arabische Storm.

  Meer VARA-klassiekers zien? Die vind je hier!

Gerelateerd

floortje-naar-het-einde-van-de-wereld-seizoen-4-header

Opnieuw op reis met Floortje!

Floortje Dessing neemt jou mee op reis in het vierde seizoen van 'Floortje Naar Het Einde Van De Wereld'!

VARA_eerste_tv_uitzending

Train je geheugen met deze historische VARA momenten!

In hoeveel stappen vind jij dezelfde historische momenten van de VARA bij elkaar?

VARA-logo-haan

Het jaar van de Haan

Gelukkig nieuwjaar, beste Chinederlanders! Want vandaag is het volgens de Chinese maankalender dan ook zover: het is Chinees nieuwjaar!