• De Muur: Fort Europa

  Rubriek: Informatief , Documentaires

  In de laatste aflevering van De Muur kijkt Menno vol verbazing naar de muren en hekken die het laatste jaar in Europa zijn neergezet.

  Het Schengen akkoord over de open binnengrenzen eist dat de buitengrenzen goed bewaakt worden. Dat waren ze in de lange hete zomer van 2015 nog niet, want toen trokken honderdduizenden vluchtelingen en migranten met opvallend gemak over talloze grenzen naar West-Europa. 

  Hongarije bouwt eerste hek tegen vluchtelingen

  Om die reden besloot de Hongaarse regering een hek te bouwen. Dat riep toen, halverwege de zomer van 2015, nog veel weerstand op. Een jaar later is de stemming in Europa echter volledig omgeslagen en verschijnt het ene na het andere anti-immigratiehek.

  'Kom niet naar Europa'

  De Balkan staat momenteel vol met muren, maar ook landen als Denemarken, Noorwegen en Frankrijk hebben nieuwe hekken en muren gebouwd. Allen om vluchtelingen tegen te houden. En daar blijft het niet bij: in Hongarije ontmoet Menno de Hongaarse burgemeester László Toroczkai die de Europese grens bewaakt met honden en afschrikwekkende YouTube-filmpjes.

  In een snel tempo verandert Europa in één groot fort. Wat wil dat eigenlijk zeggen over ons? 

  DEZE LAATSTE AFLEVERING VAN DE MUUR ZIE JE ZONDAG 15 JANUARI 2017 OM 20.15 UUR OP NPO 2.

   

Gerelateerd

martin luther king

I Had A Dream

Op 15 januari 1929 werd Martin Luther King geboren. Hij zou uitgroeien tot een groot man, die in 1963 een speech hield die íedereen kent.

bierwijn

Fabeltjes over alcohol

Er zijn een heleboel uitspraken over alcohol, maar welke zijn compleet onzin? We hebben een paar fabeltjes op een rij gezet.

one of the guys header

Één van de jongens

Vrouwen die als man door het leven gaan: wie en waarom?