• Hergebruik je oude kerstboom

  Rubriek: Informatief , Groen , Waan van de Dag

  De kerstboom mag het huis weer uit. Maar wat doe je daar nou mee? Weggooien is (bijna) zonde!

  Driekoningen. Dat betekent dat de kerstbomen het huis weer uit mogen (of de zolder op als je een kunstboom hebt). Zet jij 'm buiten aan de straat of gooi je 'm in de GFT-bak? Top. Nog beter: recyclen! Hoe? We zetten een paar ideeën op een rij:

  Terug de tuin in

  Heb je een mooie kerstboom met kluit? Die kan prima terug de grond in! Staat prachtig in de tuin én je kunt 'm volgend jaar gewoon weer uitgraven en in huis zetten. Kost wel een beetje werk, maar dan hoef je voorlopig nooit meer een kerstboom!

  Brandhout

  Toch liever van je kerstboom af? De meest voor de hand liggende oplossing is natuurlijk deze: schud de dennennaalden uit de boom en zaag de boom in stukken. Perfect brandhout én lekker warm in de winter. 

  Bier

  De dennennaalden ruiken niet alleen lekker, maar smaken ook nog goed! Nee, dat betekent niet dat je je boom als ontbijt moet gebruiken. Maar je kunt er bijvoorbeeld wel bier van maken! Let wel op: hier heb je twijgjes voor nodig, dus moet je boom al wat groene, jonge takjes hebben. Het recept voor Sparrenbier vind je hier.

  Badolie of parfum

  De heerlijke geur van die dennennaalden kun je ook vangen in een lekker parfum of een ontspannende badolie. Hoe?

  Badolie
  Verzamel zo'n 3 kopjes dennennaalden en was ze goed. Droog ze af en stamp ze fijn met een vijzel. Meng er een half kopje amandelolie door en laat dit mengsel zo'n twee weken in een luchtdichte pot (op een niet al te zonnige plek) staan. Vergeet niet af en toe te schudden! Na de twee weken kun je de olie filteren met een kaas- of theedoek. En tadaa, je eigen badolie! 

  Parfum
  Verzamel een hoop dennennaalden en stamp ze een beetje fijn met een vijzel. Zet een koffiefilter in een kopje en doe de dennennaalden in het filter. Voeg water toe tot de naalden onder water staan. Een dag later kun je het filter (natuurlijk mét dennennaalden) uit het kopje halen, wat overblijft is heerlijk ruikend water! Om de geur iets intenser te maken kun je het water nog een beetje inkoken. Doe het in een parfumflesje, en klaar!

  Inleveren of bij je GFT-afval

  Zo recycle je de boom niet zelf, maar ook dit is een groene optie. Je boom wordt zo verwerkt tot biomassa voor stroom- en warmteopwekking. 

  Nog meer groene ideeën opdoen? Neem dan hier een kijkje! 

Gerelateerd

Nasir ol Molkmoskee, MohammadReza Domiri Ganji

Onveilig? Nee joh!

Vorige week schreven we over Libanon, een land dat onveilig lijkt, maar een geweldige vakantiebestemming is. Deze week in de spotlight: Iran!

kassa-maand-van-bewegen-header

Kassa: De Maand van het Bewegen

Durf jij de uitdaging aan?

dickbruna

Nijntje huilt

Dick Bruna is overleden. Een kleine ode aan de tekenaar van het bekendste konijntje ter wereld.