• Tulpen uit Amsterdam, rozen uit.... Afrika?

  Rubriek: Informatief , Waan van de Dag , Werelds

  Dagelijks importeert Nederland negen miljoen rozen uit Afrika, waar de temperatuur en de arbeidskosten gunstig zijn om zulke hoeveelheden te kweken.

  Daarnaast krijgen de rozenarbeiders gemiddeld maar 1 euro per dag, wat vier keer te weinig is om van rond te komen, volgens ontwikkelingsorganisatie Hivos. Maar het Nederlandse rozenbedrijf Sher, waar ze in dienst zijn, heeft een Fairtrade keurmerk. Maar wat is dat dan nog waard? Zembla onderzoekt:   Deze aflevering van Zembla is het tweede in de serie Hollandse Handel. In maart van dit jaar onderzocht Zembla al waar subsidies aan worden besteed die Nederlandse ondernemingen in Ethiopië van onze regering ontvangen.  Naar aanleiding van deze uitzending, waaruit bleek dat Heineken in Ethiopië ook zonder subsidie wel was gaan ondernemen, werden kamervragen gesteld én beantwoord. Lees ze hier terug. 

  Lees meer over de besteding van subsidiegelden en Nederlandse ondernemingen in Ethiopië in het extra magazine van Zembla: Hollandse Handel

  Zembla Hollandse Handel II is woensdag 18 mei te zien om 21.15 uur op NPO 2.

  NB. Inmiddels heeft Sher een schriftelijke verklaring geplaatst. Lees hem hier.

Gerelateerd

Nasir ol Molkmoskee, MohammadReza Domiri Ganji

Onveilig? Nee joh!

Vorige week schreven we over Libanon, een land dat onveilig lijkt, maar een geweldige vakantiebestemming is. Deze week in de spotlight: Iran!

kassa-maand-van-bewegen-header

Kassa: De Maand van het Bewegen

Durf jij de uitdaging aan?

dickbruna

Nijntje huilt

Dick Bruna is overleden. Een kleine ode aan de tekenaar van het bekendste konijntje ter wereld.