• 12 steden, 13 Ongelukken

  Rubriek: Klassiekertjes

  Acht seizoenen lang keek Nederland gebiologeerd naar 12 Steden, 13 Ongelukken. Jan Douwe en Menno in hun element: terugblik!

  12 Steden, 13 Ongelukken was een Nederlandse dramaserie over ongevallen in het verkeer. Deze VARA-serie werd uitgezonden van 1990 tot en met 1998. Aan de hand van de presentator werd je elke aflevering meegenomen in het leven van diverse personages. Zij kenden elkaar niet, maar raakten later wel bij elkaar betrokken door een ongeval. En na het ongeluk werd de kijker bijgepraat over de gevolgen.

  Hoe fataal is de aanrijding geweest? Hoe had dit verschrikkelijke ongeluk voorkomen kunnen worden? 

  De serie werd van 1990 tot en met 1995 gepresenteerd door Jan Douwe Kroeske, van 1996 tot en met 1998 nam Menno Bentveld de honneurs waar. 

  De eerste uitzending zag er zo uit:

  In het eerste seizoen liep Jan Douwe eerst nog 24 uur lang mee met de hulpdiensten. Zo kon hij ongelukken, die gebeurden in de regio, bekijken en betrokkenen ondervragen. Vanaf het tweede seizoen gebeurde dat nog maar sporadisch en later is dat idee helemaal gesneuveld.

  Vanaf dat moment werd de serie vooral gedramatiseerd en werden de ongelukken in scène gezet, en Menno Bentveld nam het stokje van Jan Douwe over.

  Dat zag er als volgt uit:

  Menno is tegenwoordig gefocust op hele andere thema's. En ken jij 12 Steden, 13 Ongelukken nog? Laat het ons weten op Facebook!

Gerelateerd

erikdijkstrapixels

HOERA! Erik Dijkstra is jarig!

Weet je nog die keer dat hij Michael Boogerd voorbij fietste?

jazusneezus

Ja zuster, nee zuster

Op de 'Dag van de Doktersassistent' blikken we terug op de leukste zuster van Nederland!

VARA_eerste_tv_uitzending

Train je geheugen met deze historische VARA momenten!

In hoeveel stappen vind jij dezelfde historische momenten van de VARA bij elkaar?