• Afluisterpraktijken ontmaskerd

  Rubriek: Informatief , Waan van de Dag , VARA Redactie Verhalen

  Hoeveel krijgt Google mee van wat jij in gesprekken zegt?

  Hoeveel hoort Google van wat wij de hele dag doen? Dat vroegen we ons af nadat, vlak na een gesprek met collega’s over een zwangerschapstest, meerdere mensen op de afdeling ineens allemaal zwangerschapsreclames op hun Facebooktijdlijn zagen verschijnen. Dit patroon waarbij gespreksonderwerpen terugkwamen in online advertenties merkten we steeds vaker op. Als je het met mensen over hun nieuwe schoenen had, dan zagen we opeens advertenties met schoenen voorbij komen terwijl we de schoenen zelf nergens hadden opgezocht. Dat kon toch geen toeval zijn?

  Op onderzoek uit

  Wij wilden dus weten hoe het kon dat privégesprekken invloed leken te hebben op wat voor reclames op het internet op ons werden gericht. We logden in op een persoonlijk Google-account en keken naar de activiteiten op het account. Daar viel op hoeveel Google van een persoon weet. Op het Google-account konden we terugvinden waar onze collega de laatste tijd op had gezocht, hoe vaak en wanneer. Dat zoekresultaten werden bijgehouden is niets nieuws, maar dat we ook audio-opnames terugvonden was een best grote shock. We filterden de activiteiten naar audio en kregen zo twee jaar aan audio-opnames op ons scherm. De momenten waarop Google blijkbaar had meegeluisterd waren vrij willekeurig, maar meestal rond 12 uur in de middag en ook op zijn minst één keer per week.

  Toen we een collega het woord 'pincode' hoorden zeggen in deze opnames, werd het wat minder grappig.

  Eerst vonden we het vooral interessant om te luisteren naar deze gesprekken om te zien wat er gezegd werd en met wie er gesproken werd. Zo hoorden we vooral geroezemoes, uiteenlopend in fragmenten van twee seconden tot één minuut. Maar toen we na behoorlijk wat verder scrollen een fragment van twee jaar geleden vonden, waarin we een collega het woord ‘pincode’ hoorden zeggen, werd het wat minder grappig. Zonder er verder over na te denken, hebben we direct Google de toestemming om audio op te nemen opgeschort en alle activiteiten verwijderd. 

  Dit roept vragen op

  Toen we eenmaal bekomen waren van de shock dat Google blijkbaar altijd mee kon luisteren, doken er allerlei vragen op. Hoe komt het dat Google toegang heeft tot deze persoonlijke informatie? En waarom heeft de gebruiker niet door dat Google wanneer ze maar wil meeluistert? Heeft zij hier zelf toestemming voor gegeven? En waar gaat die informatie heen? Natuurlijk wisten we dat de Google Assistent-functie op de telefoon zat. Maar wij dachten dat zolang je geen "Ok Google" zegt, er verder niets zou gebeuren. We hadden het blijkbaar mis.

  Deze code is blijkbaar altijd actief en luistert altijd mee

  Ja, Google kan inderdaad je persoonlijke gesprekken horen. Dat komt door een stukje software dat het mogelijk maakt om gesprekken in de nabijheid van je browser mee te luisteren. De software zorgt ervoor dat je via "Ok Google" informatie kan opzoeken op je telefoon. De code hiervoor is altijd actief en luistert daardoor altijd met je mee. Deze software is niet alleen actief op je telefoon, maar kan ook via je webbrowser meeluisteren. Je bent dus nooit alleen...

  Wat doet die software precies?

  Zonder goedkeuring heeft jouw browser een stuk code, een software, gedownload en geïnstalleerd die een microfoon kan aanzetten en met je kan meeluisteren. De software neemt onder andere achtergrondgeluiden tijdens een telefoongesprek op. Dit merkten wij ook toen we de oude audio-opnames van een collega aan het terugluisteren waren. Maar ook alle sensoren van de telefoon worden ingezet om erachter te komen met welke advertenties Google je interesse kan wekken. De informatie die wordt gehaald uit jouw persoonlijke gesprekken kan dus zo worden doorgestuurd naar bedrijven. En dat is best een enge gedachte.

  Hoe zet je het uit?

  Log in op je persoonlijke Google-account en klik op activiteitsopties. Hier staan alle modules in waarmee Google je informatie bijhoudt. Zo kun je je locatiegeschiedenis uitzetten en je apparaatgegevens, maar dus ook je spraak- en audioactiviteit. Zet dit uit en je wordt niet meer afgeluisterd!

  Pieter Derks maakt zich ook zorgen om Koning Google

  Meer van dit soort interessante artikelen? Kijk dan op deze pagina.

Gerelateerd

midsommarheader

Feesten als de Zweden op 21 juni!

De langste dag van het jaar is een goede reden voor een feestje, toch?

daankamphorstheader

"Sommige beelden durf ik niet terug te kijken"

Daan (22) maakt een documentaire over zijn doodzieke vader.