• Bier, bier, bier!

  Rubriek: Waan van de Dag

  We zijn fan van bier, Oktoberfest is net geweest... tijd voor een artikeltje over bier.

  Ja, we weten dat Oktoberfest nét geweest is. Maar het is nog oktober, er is nog bier, dus vinden we dat we het best nog even over het festival mogen hebben. Want waarom wordt dat eigenlijk gevierd? En welke (rare) tradities en regeltjes zitten er aan vast? We duiken in de gekte van het Oktoberfest, omdat zelfs je moeder tegenwoordig in een dirndl bier staat te drinken en het festival populairder dan ooit lijkt. 

  Leve het bruidspaar!

  In 1810 trouwden prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen en kroonprins Lodewijk van Beieren. Dit werd groots gevierd met een eerste Oktoberfest. Sindsdien wordt het huwelijk ieder jaar gevierd en is het enorm gegroeid. Nu, ruim 200 jaar later, trekt het festival ieder jaar zo'n vijf miljoen bezoekers. Uiteraard nog steeds om het huwelijk te vieren, toch? ;) 

  In München steht ein Hofbräuhaus

  Het Oktoberfest is ondertussen dus uitgegroeid tot 's werelds grootste bierfestival. Elk jaar verzamelen miljoenen mensen van over de hele wereld (oké, vooral Duitsers) zich in München, op de Theresienwiese. Dit is een speciaal voor Oktoberfest bestemd terrein, niet van van het centrum. Het festival begint traditioneel om 12.00 uur op de eerste zaterdag na 15 september en eindigt normaal gesproken op de eerste zondag van oktober. Zo wordt er dus zo'n 16 tot 18 dagen van het festival (en het bier) genoten. 

  Een feest van tradities 

  Naast dat er een speciaal terrein voor het feest is, zijn er nog veel meer tradities die streng worden gevolgd. Zo slaat de Oberbürgermeister altijd het eerste vat aan waarna hij 'O'zapft ist' roept en het feest begint. De meeste bezoekers dragen een lederhose of dirndl en muziek komt van live spelende blaaskapellen. Het meest opmerkelijke is nog wel dat het wettelijk vastgelegd is welke bieren er geschonken mogen worden. Alléén een rijtje van zes in München gebrouwen bieren zul je tegenkomen op Oktoberfest. Naast alle alcohol en 14(!!!) feesttenten staat het terrein ook voel met traditionele voedsel- en souvenirkraampjes en een grote kermis. 

  Populairder dan ooit

  Het Oktoberfest is dus al gegroeid tot het grootste bierfestival ter wereld, maar lijkt ook in Nederland nu populairder dan ooit. Niet alleen reizen steeds meer Nederlanders eind september af naar München, ook halen we de Oktoberfeesten hierheen. In elke streek vind je tegenwoordig wel een vorm van het Oktoberfest. In Limburg, in de Achterhoek... overal komen we samen om het leven te vieren en de Duitse traditie te eren. In lederhose of dirndl, met een grote pul bier in je hand en vrolijke (meestal Duitse) muziek door de speakers. Proost!

  Nog geen genoeg van al dat bier? Bekijk dan ook dit stuk dat we eerder over bier schreven. 

   

Gerelateerd

midsommarheader

Feesten als de Zweden op 21 juni!

De langste dag van het jaar is een goede reden voor een feestje, toch?

daankamphorstheader

"Sommige beelden durf ik niet terug te kijken"

Daan (22) maakt een documentaire over zijn doodzieke vader.