• Bloedbroeders: terugblik

  Rubriek: Werelds , Throwback , Klassiekertjes

  Een throwback die nog minstens even indrukwekkend is.

  "Hier zijn op één dag 25 duizend mensen uitgeroeid. Enkele vrouwen trokken militieleden die hen wilden verkrachten mee het water in. Volgens ooggetuigenverslagen kleurde het water rood van het bloed."

  Honderd jaar geleden vond er een groot drama plaats in het Ottomaarse Rijk.

  Meer dan 800.000 Armeniërs werden vermoord tijdens de Armeense Genocide. Dit leidt al een eeuw tot discussie en spanningen. De wonden zijn nog steeds niet geheeld en de Turken en Armeniërs staan nog steeds tegenover elkaar. 

  In Bloedbroeders maakten onderzoeksjournalist Sinan Can (van turkse afkomst) en musical-acteur Ara Halici (van Armeense afkomst) een reis door Turkije en Armenië; van Istanbul naar Jerevan. Op die manier hoopten zij de waarheid over de Armeense Genocide te vinden. Wat is er gebeurd en hoe hebben hun grootouders daar een rol in gespeeld? Samen doken ze in hun geschiedenis om zich te realiseren wat hun volkeren elkaar hebben aangedaan. 

  Wat vooral schokt is dat de wonden nog goed te voelen waren tijdens de opnames, en zelfs vandaag de dag nog.

  Sinan kreeg in Armenië zo veel haat over zich heen dat de tolk niet meer durfde te vertalen. Hij werd uitgescholden en bedreigd. Daar tegenover staat dat de Armeniërs nog steeds aan het wachten zijn op een verontschuldiging van de Turkse kant. Maar ook in Nederland zijn de spanningen tussen de Turken en Armeniërs nog voelbaar. De documentairereeks is nog steeds enorm relevant. 

  De documentaireserie was in 2015 te zien en een enorm succes, nog steeds wordt er over de serie gepraat. 

  Nieuwsgierig geworden? Bloedbroeders is nog terug te kijken, je vindt alle afleveringen hier. Sinan maakte nog veel meer documentaire(serie)s voor ons, als De Arabische Storm.

  Meer VARA-klassiekers zien? Die vind je hier!

Gerelateerd

rob-trip-header

Rob Trip Advisor: eerste hulp bij vakantiestress!

Stel jouw vraag en krijg een deskundig antwoord van Rob Trip himself.

midsommarheader

Feesten als de Zweden op 21 juni!

De langste dag van het jaar is een goede reden voor een feestje, toch?

flags-69190_1280

Slaag met vlag en wimpel: doe de quiz!

Ons rood-wit-blauw kan je dromen en de Amerikaanse vlag herken je uit duizenden. Maar weet jij ook hoe de vlag van Swaziland eruit ziet?