• Buma versus Klaver: Het Lagerhuis

  Rubriek: Informatief , politiek , DWDD , Waan van de Dag

  Waar zijn ze het wél over eens?

  Lijsttrekkers Sybrand Buma (CDA) en Jesse Klaver (GroenLinks) zullen vanavond tegenover elkaar komen te staan in Het Lagerhuis. Totaal verschillende politici. Of valt dat wel mee?

  Kan Klaver zetels van het CDA stelen?

  Wat weinig mensen weten is dat Klaver ook een christelijke achtergrond heeft. Hij is katholiek opgevoed. Voor zijn tijd in de Tweede Kamer was hij voorzitter van de jongerenbond van het Christelijk Nationaal Vakverbond en had hij een bestuursfunctie bij het Christelijk Sociaal Jongerencongres. Bij het CNV pleitte hij echter wel voor een minder christelijk karakter van de organisatie.

  Toch vallen veel van zijn standpunten ook bij Christenen in goede aarde: schone energie, het opvangen van vluchtelingen en minder focus op de economie. Zijn visie op abortus, euthanasie en koopzondagen is wel iets progressiever dan die van de huidige christelijke partijen. 

  Grappenmaker Buma

  Klaver wordt over het algemeen sympathiek gevonden. Hij behaalde in 2010 al bijna 2500 voorkeursstemmen en in 2012 waren dit er duizend meer. Zelfs zijn digitale versie is populair. Hij werd in de Kamergotchi-app door gebruikers het langst van alle lijsttrekkers in leven gehouden.

  Maar Buma valt ook op door zijn droge – soms onbegrepen – humor. Op de vraag of het knoppenpaneeltje van RTL hem duidelijk is zei hij: “Rood is de rest moet z'n mond houden. Groen is ik mag praten. En geel, dan gaat er een luikje open waar de anderen in vallen.” Als reactie op Trumps uitlatingen over zijn ‘drukke’ inauguratie tweette hij een foto van een leeg plein met als bijschrift: “Tot vrijdag zou ik gezegd hebben: het Haagse Plein is leeg. Nu zeg ik: nog nooit was de menigte voor mijn raam zo groot. #hartverwarmend” 

  Strijd

  Een ander punt waar CDA en GroenLinks overeenkomen is dat ze niet met PVV willen regeren. Maar ondanks de overeenkomsten hoeft niemand bang te worden dat het debat vanavond saai wordt. Buma en Klaver zijn over genoeg punten oneens: CDA is bijvoorbeeld tegen het kinderpardon ‘omdat dit het negeren van de vertrekplicht beloont’, terwijl GroenLinks voor is. GroenLinks wil meer geld voor kunst & cultuur, terwijl CDA wil dat het beter verdeeld wordt. GroenLinks vraagt meer belasting van ‘topinkomens’. CDA vindt dat deze solidariteitsbelasting niet verder omhoog moet, omdat ‘arbeid moet lonen’. CDA is tegen vervroegde vrijlating: ‘straf is straf’, terwijl GroenLinks zegt dat het een stimulatie is voor goed gedrag dat zich eventueel ook voortzet buiten de gevangenismuren. GroenLinks wil softdrugs legaliseren, maar CDA vindt het gebruiken van softdrugs ‘niet normaal’. GroenLinks wil ‘experimenteren met nieuwe democratie’ dus steunen zij het bindend referendum, maar CDA vindt ‘een referendum geen geschikt instrument om de democratie te versterken. Een gekozen politicus legt verantwoording af en een kiezer hoeft hun tegenstem niet van een alternatief te voorzien.

  Het Lagerhuis vanavond 19.00 uur op NPO 1.

  Volgende week lichten we je in over Emile Roemer en Alexander Pechtold die bij de vierde aflevering van DWDD Heimwee: Het Lagerhuis tegenover elkaar komen te staan.

  Meer Het Lagerhuis? De NieuwsBV verzorgt wekelijks op donderdag van 13.30 tot 14.00 uur op Radio 1 stevige debatten onder leiding van Felix Meurders en Francisco van Jole.

  Meer van dit soort informatieve artikelen? Klik hier

Gerelateerd

Floortje-naar-het-einde-van-de-wereld

Stem nu: Gouden Televizier-Ring Gala 2017

Vanaf dit moment kan Nederland weer stemmen op zijn of haar favoriete (BNNVARA) programma, acteur, actrice, presentator en presentatrice.

matthijs

Matthijs verkort seizoen DWDD

Hij zal het programma in het vervolg telkens zes maanden per jaar presenteren.

meditation-girl3

Mediteren kun je leren

Ben je net weer terug van vakantie en wil je dat zen-gevoel nog even vast kunnen houden?