• Carnaval international

  Rubriek: Informatief , VARiA

  Alaaf! Dit weekend begint carnaval. Dat betekent een week lang bier drinken, verkleedpartijen en carnavalsliederen zingen.

  Ten minste: onder de rivieren in Nederland. Maar niet alleen in Nederland wordt carnaval gevierd, ook andere landen hebben hun eigen carnaval. Een overzicht:

  Rio de Janeiro, Brazilië

  Veertig dagen voor Pasen, vier dagen lang.

  Wereldwijd is het Braziliaanse carnaval in Rio de Janeiro misschien wel het meest bekende carnavalsfeest. Vier dagen lang worden de straten van Rio gevuld door extravagant uitgedoste samba-dansers afkomstig van 200 scholen uit het hele land en ruim driehonderd buurtbandjes uit de stad zelf. De hoogtepunten zijn de enorme optochten die op de laatste twee dagen worden gehouden.

   

  Venetië, Italië

  Twee weken voorafgaand aan Aswoensdag.

  Duizenden mensen gaan deze weken de straten op. Er zijn een hoop publieke feesten in en langs het water, maar ook vele privé-feesten waarbij iedereen gemaskerd gaat en een uitgebreid kostuum draagt. Het draait bij het Venetiaans ‘carnevale’ om het conserveren van eeuwenoude Venetiaanse tradities en culturele gebruiken. Het hoogtepunt van het carnaval is de optocht door de wateren van de stad met bootjes, vlotten en andersoortige drijvende constructies.

   

  Mardi Grass, New Orleans, Verenigde Staten

  Twee weken voorafgaand aan 'Fat Tuesday' (in Nederland Vastenavond genoemd, de laatste avond van carnaval).

  Driekwart miljoen mensen komen hier op af. Daarmee is Mardi Grass wereldwijd één van de grootste carnavalsfeesten. Sommige vrouwen doen hun bh uit en bedekken hun borsten met kokosnoten, maar dat is niet verplicht. Verder zijn er zijn vele praalwagens, vele eetstandjes en vele artiesten die optredens verzorgen. Hier klinkt hele andere soort muziek dan doorgaans bij het Hollandse carnaval.

   

  Notting Hill, London, Engeland 

  Laatste zondag en maandag van augustus.

  Ongeveer 1 miljoen mensen komen samen om te kijken naar de kunsten van zo'n 50 duizend performers in de wijk Notting Hill in de Engelse hoofdstad. Het feest is Caribisch georiënteerd met samba-outfits, Calypso dansmuziek en Caribisch eten. Dit carnaval staat dan ook volledig in het teken van het vieren van culturele diversiteit.

   

  Nice, Frankrijk

  Mid-februari, 15 dagen lang.

  De Franse badplaats aan de Côte d'Azur wordt ruim twee weken lang omgetoverd tot een waar feestparadijs. Duizenden bezoekers komen naar Nice om te dansen, te drinken en te zingen. Het lijkt in die zin erg op ons vaderlandse carnaval, alleen is de gemiddelde temperatuur een stuk hoger dan bij ons in februari. Verspreid over de twee weken zijn er in totaal 11 parades met duizend artiesten die optredens verzorgen. Sacrebleu!

   

  NOG GEEN GENOEG VAN CARNAVAL? KIJK DAN OOK HIER.

Gerelateerd

midsommarheader

Feesten als de Zweden op 21 juni!

De langste dag van het jaar is een goede reden voor een feestje, toch?

246.w440.d41b9ca.62b8ea8

Gerrit Jan Zwertbroek

Van linkse radiomaker tot rechtse monnik: geen verhaal is zo vreemd als dat van VARA- oprichter Gerrit Jan Zwertbroek.

bureausport

Het ondergeschoven kindje: vrouwensport

Frank Evenblij & Erik Dijkstra pluizen de vooroordelen over vrouwensport uit in een gloednieuwe serie van Bureau Sport.