Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Dag van het Rode Kruis: EHBO-tips

08-05-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
90 keer bekeken
  •  
EHBO 1
Het is de dag van het Rode Kruis. Een goed moment om je eens te verdiepen in wat EHBO-tips.
De meerderheid van de Nederlanders weet niet hoe je eerste hulp moet verlenen of durft het niet . Maar na het lezen van de volgende tips, weet jij dat wel.

Verslikking

Als iemand zich verslikt en het nog steeds geen lucht krijgt na slaan op de rug, ga dan over op de Heimlichgreep. Bij deze greep ga je achter het slachtoffer staan en sla beide armen om zijn buik (tussen de navel en het onderste deel van het borstbeen). Je maakt met een hand een vuist en pak hem met je overgebleven hand vast. Zorg dat het slachtoffer vooroverbuigt, plaats je heup tegen hem aan en trek hem vijf keer krachtig naar je toe. Als hierna nog steeds iets vast zit, bel dan snel 112.

Beroerte

Of iemand een beroerte heeft kan je snel testen met de FAST test:
Face : eerst moet je vragen aan het slachtoffer of hij even kan lachen of zijn tanden kan laten zien. Als zijn mond scheef staat of een mondhoek blijft hangen is het geen goed teken.
Arm : vraag het slachtoffer om zijn ogen dicht te doen en zijn arm op te tillen en uit te strekken met de handpalm naar boven. Als de arm wegzakt of zwaait kan het wijzen op een beroerte.
Speech : vraag aan het slachtoffer of hij iets wil zeggen. Als het slachtoffer onduidelijk begint te spreken of niet uit zijn woorden kan komen kan dit komen door een beroerte.
Time : ga na wat het tijdstip is van het ontstaan van de klachten.
Wanneer een van de verschijnselen zich voordoet moet je gelijk 112 bellen, hoe eerder een beroerte wordt behandeld, hoe groter de kans op herstel.

Bewusteloosheid

Doordat de spieren verslappen bij bewusteloosheid loopt het slachtoffer het risico dat de tong in de keelholte wegzakt en daardoor de luchtwegen blokkeert. Daarom moet het slachtoffer in de stabiele zijligging worden gelegd om verstikking te voorkomen. Doe deze zes stappen om de persoon in de stabiele zijligging te brengen. Zodra het slachtoffer moeite krijgt met ademhalen moet hij meteen op de rug worden gelegd.

Hartstilstand

Als het slachtoffer niet ademt moet je zorgen dat iemand 112 belt en een AED haalt en direct beginnen met reanimeren. Start met 30 borstcompressies. Dat doe je door je handen midden op de borstkas te zetten en op het borstbeen te drukken. Let op dat je niet op de ribben drukt, dan kunnen ze breken. Vervolg de compressies met 2 beademingen en wissel dit met elkaar af. Als je nu denkt van, op welk tempo moet dit, luister dan naar een reanimatienummer:
Geen noodgevallen in de buurt maar wel moeite met opstaan? Luister dan elke zaterdag- en zondagochtend tussen 6 en 9 naar Eerste hulp bij opstaan met Thijs Maalderink.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!