• Darwin-Dag: De evolutie en Freek Vonk

  Rubriek: Informatief , Lachen , LuckyTV

  Op Darwin-Dag staan we stil bij de evolutietheorie van Charles Darwin en het niet aflatende belang ervan in het heden.

  Hoe kan dat nou beter dan aan de hand van onze eigen vaderlandse evolutiebioloog: Freek Vonk!

  De HMS Beagle

  Marineofficier FitzRoy zou voor onderzoek naar onder andere Zuid-Amerika vertrekken met het schip de HMS Beagle en was nog op zoek naar een natuuronderzoeker die hem op de lange reis gezelschap kon houden, maar ook zelf onderzoek zou kunnen doen onderweg. Dat werd dus Charles Darwin. Op deze reis, die vijf jaar zou duren (1831-1836), ontwikkelde hij geleidelijk zijn ideeën over evolutie en natuurlijke selectie.

  Galapagoseilanden

  In september 1835 reisde de Beagle naar de Galapagoseilanden. Darwin hoorde van lokale vissers dat ze aan landschildpadden konden herkennen van welk eiland ze afkomstig waren, maar hij dacht destijds nog dat deze dieren door zeerovers op de Galapagoseilanden gebracht waren. Darwin nam een nog jonge Galapagos-reuzenschildpad van de Galapagoseilanden mee, voor onderzoek. Deze schildpad is op een bepaald moment het oudste dier ter wereld geweest. Harriet, zoals de schildpad genoemd werd, stierf op ± 176-jarige leeftijd in de Australia Zoo. Freek Vonk is vele jaren later ook naar de Galapagoseilanden afgereisd om daar op zoek te gaan naar "de meest gestoorde dieren".

  On the Origin of Species

  Na zijn reis op de Beagle had Darwin een enorme hoeveelheid dieren en planten verzameld voor onderzoek. Zoveel zelfs dat andere onderzoekers hem hebben geholpen met de analyse van al deze 'onderzoeksobjecten'. Na de bestudering van al zijn materiaal en de indrukken die hij heeft opgedaan tijdens zijn reizen, ontwikkelde Darwin geleidelijk zijn evolutietheorie. Zodoende verscheen op 24 november 1859 het boek waarin hij deze theorie uiteenzet. Nog altijd is ‘On the Origin of species, by Means of Natural Selection, or the Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life’, het belangrijkste werk in de evolutiebiologie. En waarschijnlijk ook het boek met de langste titel.

  Gezondheid

  Een leven lang reizen en in contact staan met de natuur gaat je niet in de koude kleren zitten. Darwin had dan ook last van allerlei kwalen, zoals hevige maagpijn, zweren en hartkloppingen. Of deze direct te maken hadden met het reizen is niet helemaal duidelijk, wel staat vast dat confrontaties met de natuur behoorlijk gevaarlijk kunnen zijn. Freek kan op zijn beurt ook behoorlijk hard voor de natuur zijn:

   

  NOG GEEN GENOEG VAN FREEK? EN WIL JE NOG MEER WETEN OVER DE EVOLUTIE? KIJK DAN HIER HET DWDD UNIVERSITY COLLEGE VAN FREEK TERUG!

   

Gerelateerd

midsommarheader

Feesten als de Zweden op 21 juni!

De langste dag van het jaar is een goede reden voor een feestje, toch?

246.w440.d41b9ca.62b8ea8

Gerrit Jan Zwertbroek

Van linkse radiomaker tot rechtse monnik: geen verhaal is zo vreemd als dat van VARA- oprichter Gerrit Jan Zwertbroek.

bureausport

Het ondergeschoven kindje: vrouwensport

Frank Evenblij & Erik Dijkstra pluizen de vooroordelen over vrouwensport uit in een gloednieuwe serie van Bureau Sport.