• De stoerste niet-olympische sport

  Rubriek: Waan van de Dag , Sport , Klassiekertjes , Rio 2016

  Een van de meest mannelijke sporten op de Olympische Spelen is er ook dit jaar weer niet bij. Oerkreten en gespannen spieren!

  Mannen willen graag andere mannen verslaan. Mannen willen oerkreten uitslaan en daarna met andere mannen proosten op de overwinning. Een van de meest mannelijke sporten die zich hier perfect voor leent is natuurlijk het aloude touwtrekken.

  Regels van het spel

  Tegenwoordig zie je touwtrekken alleen nog als de mannen van het salesteam op je bedrijfsuitje per se indruk wil maken op de communicatiemeisjes. Maar lange tijd was het een olympische sport, die tussen 1900 en 1920 veel bekijks trok. De regels werden een aantal keer aangepast: zo konden in de eerste vier edities landen een ‘club’ aanmelden in plaats van een nationaal team, waardoor het mogelijk was om meerdere teams per land in te schrijven. In 1904 werden de eerste vier plekken bezet door de Amerikanen en in 1908 pakten de Engelsen alle drie de medailles, met een gouden plak voor de stadspolitie van Londen en zilver voor de plaatselijke politie van Liverpool.

  De touwtrek wedstrijd in 1904

  Het aantal mensen dat aan het touw mocht trekken veranderde ook twee keer, om uiteindelijk uit te komen op 8 krachtpatsers aan elke kant van het touw.

  Nederlands Succes

  Nederland deed alleen mee aan de laatste editie van het olympische touwtrekken in 1920, maar boekte gelijk succes. Het Nederlandse team bestond vrijwel geheel uit geboren en getogen Arnhemmers, die allemaal uitkwamen voor krachtsportvereniging Achilles. Aanvoerder was badmeester Antonius van Loon.

  Nadat Nederland in de strijd om de gouden medaille verloor van een team Engelse agenten, mochten ze tegen de Belgen strijden om het zilver.

  Antonius van Loon

  Antonius van Loon op latere leeftijd

  Ongeveer 12.000 toeschouwers zaten samen met de acht Arnhemmers te wachten totdat de Belgen verschenen, maar ze traden slechts aan met vier man. De mannen van Achilles namen hier geen genoegen mee en lieten in het stadion omroepen of er nog vier gewillige Belgen waren die ze konden verslaan. Uiteindelijk kwam de rest van het Belgische team aan in het stadion en bleek dat hun trein vertraging had opgelopen. Ongeveer vijf minuten later lagen de Belgen op de grond en namen de Nederlanders hun zilveren medailles mee voor een rijtoer door hun thuisstad Arnhem en een huldiging in het muziekgebouw in Arnhem.

  Zelf wereldkampioen worden?

  Touwtrekken is tegenwoordig nog steeds een serieuze sport en wordt wereldwijd beoefend, met elk jaar een groot toernooi. Taiwan gooit de afgelopen jaren hoge ogen en Nederland eindigde dit jaar als vierde bij het indoor wereldkampioenschap in Volendam.

  Zelf meedoen kan ook: op de site van TWIF (Tug of War International Federation) kun je je met je team inschrijven voor de wereldkampioenschappen in Zweden in september. In tegenstelling tot bij de Olympische Spelen, kunnen vrouwen ook een team inschrijven. Wel even een lief briefje sturen naar de Nederlandse Touwtrek Bond, die moeten toestemming geven.

  Onze site staat boordevol artikelen over Rio 2016! Zoals bijvoorbeeld een overzicht van sporten die net geen olympische sporten zijn geworden.

Gerelateerd

midsommarheader

Feesten als de Zweden op 21 juni!

De langste dag van het jaar is een goede reden voor een feestje, toch?

daankamphorstheader

"Sommige beelden durf ik niet terug te kijken"

Daan (22) maakt een documentaire over zijn doodzieke vader.