• De psychologie achter goede voornemens

  Rubriek: Informatief , Waan van de Dag

  En hoe het komt dat jij ze vaak breekt!

  1 januari is dé dag van de goede voornemens. Het lijkt ook wel alsof van iedereen wordt verwacht dat ze een goed voornemen hebben. De vraag die je door een goede vriend om 10 voor 12 wordt gesteld is dan ook: wat zijn jouw goede voornemens voor het nieuwe jaar? En meestal zijn de antwoorden dan: stoppen met roken, meer sporten en afvallen. Maar het volhouden van een goed voornemen blijkt toch wel lastig. Hoe komt dat nou? Wij zoeken het voor je uit. 

  1. Goede voornemens leiden tot uitstelgedrag

  Hoe vaak heb jij jezelf al wel niet verteld, maanden voor nieuwjaar, dat jij vanaf januari echt gezonder gaat eten? Als jij al in september weet dat je wilt gaan afvallen, maar jezelf belooft daar in januari mee te starten, is dat uitstelgedrag. Want als je echt had willen afvallen, was je daar in september al wel mee begonnen. Zorg er dus voor dat jijzelf 100 procent achter je goede voornemen staat en dat je er geen starttijd of eindtijd aan koppelt. Want anders ben je gedoemd te falen!

  2. Er is geen beloning of straf

  Een van de makkelijkste dingen om je goede voornemens te behalen, is om er een soort van beloning of prijs voor jezelf aan te koppelen. Zo kun je bijvoorbeeld een weddenschap afsluiten om jezelf te motiveren. Hiervoor is het wel handiger om maar een paar goede voornemens of doelen te stellen, want anders wordt het onmogelijk om je beloningen en straffen bij te houden. Ook is het goed om voor jezelf dagelijks bij te houden hoe het gaat met je doel en wat je tot dan toe hebt bereikt.

  3. Goede voornemens zijn vaak niet realistisch

  Als je je voorneemt om alleen nog maar gezond te eten, dan is het vrij logisch dat jij je goede doel niet gaat volbrengen. Want denk eens terug: als jij je eens hebt voorgenomen een hele dag gezond te gaan eten, lukte dat dan ook? Het antwoord zal voor de meeste mensen 'nee' zijn. Een tip: stel dus haalbare doelen op. Wanneer jij wilt afvallen is het moeilijk om van ongezond eten ineens over te gaan naar mega-gezond eten. Het is dan niet raar om wekelijks een cheat-day in te stellen. Zo wordt het makkelijker om het gezond eten vol te houden.

  4. Volhouden is moeilijk vanwege je gewoonten

  Onderzoek heeft uitgewezen dat ongeveer de helft van de mensen goede voornemens heeft, maar slechts 10% dit langer kan volhouden dan een paar maanden. Volgens verslavingsexperts komt dit doordat het zo makkelijk is om in je oude gewoonten terug te vallen. Om je goede voornemens te laten werken moet je jezelf daarom ook nieuwe gewoonten aanleren. Kies bijvoorbeeld in plaats van gezonder eten als doel om in plaats van 3 stuks fruit per week 7 stuks fruit per week te eten. Daarnaast helpt het om de nieuwe gewoonten die je jezelf wilt aanwennen te koppelen aan oude gewoonten. Daarnaast moet het goede voornemen of de nieuwe gewoonte ook al uitvoerbaar zijn in je eerste week. Als jij in je eerste week moeite hebt met er tijd voor vinden of het jezelf aan te wennen, is het zeer waarschijnlijk dat het je niet gaat lukken om dit nog eens 51 weken vol te houden.

  5. Onbewust bepaal je zelf of iets wel of niet lukt

  Zonder dat je het door hebt, heb jij een verhaal over hoe jij bent. Zo heb jij een idee van wie jij bent en wat belangrijk voor je is. Dit verhaal beïnvloedt je beslissingen en je acties. Dus wanneer je iets doet dat bij jouw verhaal past, voelt dat ook automatisch goed. Maar doe je iets dat niet bij je verhaal over jezelf past, dan voelt dit al snel ongemakkelijk. Als jij jezelf vertelt dat je niet atletisch bent dat je niet sportief bent of dat je niet goed bent in doorzetten, dan wordt het ook moeilijk jezelf wijs te maken dat je echt het doel 'meer sporten' gaat volhouden. Maar als jij dit verhaal over jezelf aanpast, heb je tijdens het hardlopen minder last van het stemmetje in je hoofd dat volhoudt 'dat jij het niet gaat redden'. 

  In de Nieuws BV werd daarom ook afgevraagd: werken goede voornemens wel?

  Meer van dit soort weetjes? Kijk dan even op deze pagina.

Gerelateerd

255.w635.1e78f6c.3912a21

Strijders: Meyer Sluyser

Nederlandse radiocommentator, VARA-kopstuk, journalist en schrijver en socialist in hart en nieren. Een portret van Meyer Sluyser.

midsommarheader

Feesten als de Zweden op 21 juni!

De langste dag van het jaar is een goede reden voor een feestje, toch?

daankamphorstheader

"Sommige beelden durf ik niet terug te kijken"

Daan (22) maakt een documentaire over zijn doodzieke vader.