• De Top 2000 is aan!

  Rubriek: VARiA , Informatief , Ekdom in de Ochtend , Muziek

  Wij vroegen Gerard Ekdom en Frank van 't Hof daarom alles over hun favoriete plaat, de top 3 en hun plannen voor dit jaar!

  Het is weer zover! Vanaf vandaag kunnen we weer een week lang genieten van de beste muziek ooit gemaakt! Net als de andere keren wordt ook dit jaar de lijst der lijsten weer gepresenteerd door de radio 2 DJ's vanuit het Top 2000 café, waaronder onze eigen Frank van 't Hof en Gerard Ekdom. Wij vroegen ze daarom het hemd van het lijf!

  Wat vinden jullie er van dat je de Top 2000 weer mag presenteren?

  Gerard Ekdom: "Leuk, het is echt een hele eer! Het gaat echt om het muzikaal geweten van Nederland, dus het is hartstikke tof dat ik daar onderdeel van mag zijn!"

  Frank van 't Hof: "Al van kinds af aan luister ik naar de Top 2000. Het is echt heel vet dat je hier dan zelf mag staan en de eer hebt om het te presenteren!"

  Wat maakt jullie zo enthousiast?

  Gerard Ekdom: "Dat de muziek echt zijn ding doet en dat daardoor heel veel verhalen samenkomen. Het is een soort trip down sentimental road. Ook het feest in het café is heel leuk en je draait allemaal verschillende platen. Maar het grappige is; je pikt tijdens de Top 2000 alles muzikaal gezien."

  Frank van 't Hof: "Ik vind het vooral bizar dat zoveel mensen de wekker zetten. Dit jaar gaat het café voor het eerst om 05.00 uur open en die tijden zijn nu al uitverkocht! En de Top2000 is nooit hetzelfde, dus dat maakt het ook heel leuk."

  Hoe bereiden jullie je voor op de Top 2000?

  Gerard Ekdom: "Bijna niet, ik kijk wel wat er allemaal gedraaid wordt. Vooraf neem ik wel een bakje koffie, schreeuw ik nog even heel hard en dan gaan we beginnen! Ik verheug me vooral op de verhalen die gaan komen. Ik kan me namelijk heel goed voorstellen hoe mensen dit beleven. Iedereen heeft wel een herinnering bij een nummer." 

  "De Top 2000 is eigenlijk 2000 vakanties, 2000 begrafenissen, 2000 mooie herinneringen." 

  Frank van 't Hof: "Ik laat me vooral meenemen in wat er gebeurt. Voor mij werkt het het beste om binnen te komen en gewoon te doen en mee te gaan met de sfeer die er is. Op dit moment maak ik al wel een mooie selectie aan reacties die voorbijkomen. De Top 2000 is de plek om de afsluiting van het muzikale jaar te vieren."  

  Jullie zijn op pad geweest met De Stembus!

  Gerard Ekdom: "Ja, De Stembus was te gek! Het was één groot feest. Het idee ontstond eigenlijk pas een paar weken voor we op pad gingen. We wilden letterlijk met een stembus het land in om het stemmen aandacht te geven. En ik geloof ook echt dat we een hele hoop mensen hebben gemotiveerd om te stemmen die dat anders niet zouden doen. Dat is ook te zien, want 10% van de nummers in de Top 2000 is nieuw dit jaar."  

  Frank van 't Hof: "Het was heel leuk om met De Stembus het land in te gaan. We kwamen in allemaal kleine plaatsjes die ik helemaal niet kende en dan merk je gewoon dat de Top 2000 leeft. Dat is echt te gek!"

  "Mensen vinden het belangrijker dan ooit om kenbaar te maken wat ze leuk vinden muzikaal gezien."

  "Ik denk dat het vooral komt omdat mensen het erover hebben, zo van "heb jij dat nummer er ook in staan?". En er is meer zin om over muziek te discussiëren doordat er steeds meer pop- en pubquizzen zijn." 

  De top 3 is bijna altijd gelijk, hoe komt dat?

  Frank van 't Hof: "Omdat het zo iconisch is! Mensen vinden dat het er bij hoort, bij het uitluiden van het jaar. Een aantal nummers wisselt ook steeds af. Zo stond vorig jaar Imagine op 1, waarschijnlijk vanwege de aanslagen in Parijs."

  Gerard Ekdom: "Ik denk door de nostalgische stemmers. De Top 2000 bestaat al sinds 1999, dus mensen weten niet beter. Misschien hebben ze zelfs tijdens de Top 2000 wel nummers als 'Bohemian Rapsody' ontdekt, dus die horen er dan bij. Dat maakt het plaatje compleet."

  Vinden jullie 'Bohemian Rapsody' een terechte nummer 1?

  Gerard Ekdom: "Ja! Ik heb er heel lang over nagedacht, het is cliché. Maar anderzijds weet ik niet wat er anders op nummer 1 moet komen. 'Bohemian Rapsody' was voor de muziekindustrie ook een belachelijk moment. Het is een monument van een plaat! Het heeft de wereld veranderd. Zoiets kan bijna niet meer komen. En dan is het dit jaar ook 25 jaar geleden dat Freddy Mercury overleed." 

  Frank van 't Hof: "Eigenlijk had ik gehoopt op 'Purple Rain' of 'Heroes' van David Bowie. Dat laatste nummer staat mooi als overkoepelend thema voor alle helden die dit jaar zijn overleden. Maar toen we gingen touren met De Stembus kwam ik er toch wel achter dat 'Bohemian Rapsody' er bij hoort. Voor heel veel mensen is het om 0.00 uur tijd om het nieuwe jaar in te luiden met het nummer. Het viel ook op dat veel jongeren juist op dit nummer stemden."

  Wat is jouw top 5?

  Frank van 't Hof: "Mijn ultieme nummer 1 is Prince met 'Purple Rain'. Ik heb hem vaak live gezien en het was zo’n ongelooflijk talent! Ooit was ik bij zijn concert in België. Niemand wist hoe laat hij ging beginnen, maar ik hoorde het intro van 'Purple Rain'. Op dat moment begon het keihard te regenen en schenen er paarse lichten op het terrein. Dat was heel vet! Ook 'Heroes' van David Bowie en 'High Ways Of My Life' van The Isley Brothers staan er in. 'High Ways Of My Life' is een prachtig liedje en hij staat nu voor het eerst in de Top 2000! Pearl Jam met 'Black' staat ook in mijn lijstje. Dit nummer draaiden we ooit als afsluiter bij een radiostation dat moest stoppen. Het zijn dus allemaal nummers met een betekenis. Oh en mijn grote held Rick Astley met 'Never Gonna Give You Up' niet te vergeten!"

  "En Liv met 'Wings Of Love' moest er echt in. Dat is het beste nummer van 2016. In de clip danst iedereen in zijn nakie, dus dan is het sowieso al goed." 

  "Maar ook André Hazes met 'Een Vriend' moest er in. Er stonden ook nummers op mijn lijstje die niet in de Top 2000 staan. Zoals TS Monk met 'Bon Bon Vie'. Op de tijd dat ik zelf moet draaien zag ik nog geen nummers uit mijn lijstje, maar ik vind het juist leuk om te horen wat iemand anders voor verhaal heeft bij een nummer."

  Gerard Ekdom: "Haha, dat is leuk om te vragen aan een diskjockey! Dat verandert bij mij echt elk kwartier en je krijgt waarschijnlijk een lijstje met 5000 nummers in plaats van 5. Een nummer dat er sowieso in staat is 'High Ways Of My Life' van The Isley Brothers. Dit is echt zo'n nummer wat voor DJ's heel bijzonder is. Hij gaat door de radio van generatie op generatie en wordt steeds mooier. We hebben er jaren voor gestreden en nu staat hij voor het eerst in de Top 2000. En ik heb hem, ik mag hem draaien! Ik ben als een kind zo blij. Verder staan 'Meeting Across The River' van Bruce Springsteen, Bill Withers met 'Harlem' (staat helaas niet in de Top 2000) en 'Bitter Sweet Symphony' van The Verve op mijn lijstje. En 'We Used The Wait' van Arcade Fire. Bam!"

  Hoe gaan jullie zorgen voor de sfeer in het café?

  "Als ik mezelf later terug zie denk ik: nee!"

  Gerard Ekdom: "Vorig jaar merkte ik dat de stof er even afgeblazen moest worden. Iemand zei op dat moment tegen mij "je gaat toch wel even dat café in." Toen ben ik het café in gelopen, op tafel gaan dansen en riep ik: "ik ben er!" Ja en verder bléér ik eigenlijk alles mee. Ik beleef de liedjes echt, dat had ik in het glazenhuis ook altijd. Later zie je dat dan terug en dan denk je: nee!"

  Frank van 't Hof: "Oeh, dat is een goede! Nou, ik heb sowieso al wat plannetjes. Zo draai ik bijvoorbeeld Slayer met 'Angel of Death', dat is onwaarschijnlijke takke herrie, dus ik ben nu bezig om een halve motorclub uit te nodigen. Dan kunnen we hier eens even lekker headbangen in het café en gaan we kijken of we hier de boel kunnen afbreken. Het is op de laatste dag, dus wat dat betreft."

  "Als er een muurtje mist in het café is dat niet zo erg."

  Frank, hoe denk je dat Gerard het gaat doen?

  "Heel goed, want dat heeft hij al bewezen vorig jaar. Gerard is echt een wandelende muziek encyclopedie!"

  "Ik hoop dat hij zijn Michael Jackson handschoenen meeneemt en de föhn voor Bon Jovi"

  "Ik vind Gerard gewoon heel goed. En hij heeft dus een koffer met daarin attributen als Michael Jackson handschoenen en een Bon Jovi pruik. Ik ben heel blij dat ik in het voorprogramma van Gerard Ekdom mag staan. Of hij in mijn naprogramma."

  En Gerard, hoe denk je dat Frank het gaat doen?

  "Frank vindt het fantastisch en ik word heel vrolijk van hem! Hij is van alle markten thuis, dus hij gaat het heel goed doen. Ik vind het ook heel leuk dat hij voor mij draait. En het mooie is dat de kroeg dit jaar ook tijdens zijn programma open is. Dus ik hoop dat Frank zijn beroemde 'Butt Crack' zal tonen aan het publiek daar. Oh Frank, mijn Bon Jovi pruik en Daft Punk helmen gaan zeker weer mee." 

  "Ik hoop dat Frank zijn beroemde 'Butt Crack' gaat doen"

  Stel over 50 jaar, ziet de Top 2000 er dan nog hetzelfde uit?

  Frank van 't Hof: "Grappig dat je het vraagt, want juist heel veel jonge mensen stemmen op de oudere nummers. De jeugd gebruikt de Top 2000 als een lijstje waar je echt even voor gaat zitten. Het moet een mooi lijstje zijn, geen Spotify-lijstje die je gewoon even aanzet. Het is ook weer hip om retro muziek te luisteren en er zijn steeds meer van zulke feestjes." 

  Gerard Ekdom: "Pop muziek bestaat nu 50 jaar, dus dan bestaat het 100 jaar. Het zal in ieder geval nooit meer zo revolutionair zijn als toen het net op kwam. En over 50 jaar is een nummer als 'Bohemian Rapsody' waarschijnlijk nog steeds baanbrekend. Het wordt heel spannend, maar een paar zullen altijd blijven denk ik." 

  Benieuwd naar de mannen? Volg Frank van 't Hof elke ochtend van 04.00 uur tot 06.00 uur en Gerard Ekdom van 06.00 uur tot 09.00 uur!

Gerelateerd

255.w635.1e78f6c.3912a21

Strijders: Meyer Sluyser

Nederlandse radiocommentator, VARA-kopstuk, journalist en schrijver en socialist in hart en nieren. Een portret van Meyer Sluyser.

dukedumont

Ekdoms Lekkere Track

Een zomerse housebeat om je weekend goed mee te beginnen.

cigarettesaftersex

Giels Lekkere Track

Relax-momentje: zwoele gitaren en de romantische sound van Cigarettes After Sex.