• Een leven redden. Je hebt het in je.

  Rubriek: Waan van de Dag , Informatief

  Orgaandonoren zijn hard nodig, zelfs nu de nieuwe donorwet er is! Wat kies jij: ja of nee?

  Een nier, een hart of een ander orgaan afstaan. Zou jij het doen? Elk jaar wordt er weer veel aandacht aan orgaandonatie besteed tijdens de Donorweek, in de hoop dat mensen zich gaan registeren. Dat is wel nodig. In Nederland moeten mensen lang wachten op iemand die een orgaan wil afstaan. Sommigen wachten zo lang, dat het te laat komt!

  Nieuwe wet

  Sinds de nieuwe donorwet door de Tweede Kamer is gekomen, waarin staat dat je automatisch donor bent tenzij anders aangegeven, is er aandacht genoeg. Alleen niet helemaal de aandacht waar op gehoopt werd. Kassa plaatste het bericht dat door de nieuwe wet wekelijks bijna 30.000 mensen aangeven dat zij geen donor willen worden. Eerst waren het ongeveer vijftig Nederlanders per dag die 'nee' zeiden tegen het donor zijn, en in september waren het 67.647 die dat deden.

  Vorig jaar tijdens de donorweek sprak Matthijs van Nieuwkerk met Job Cohen over hoe belangrijk orgaandonatie is.

  Hij moest de keuze maken voor zijn vrouw.

  Peter Pannekoek geeft de verschillende opties van orgaandonatie.

  Een bijzonder (donor)hart

  Er bestaan zeldzame gevallen waarin de ontvanger van een orgaantransplantatie eigenschappen van de donor meekrijgt. Hoewel artsen al lang debatteren over de aannemelijkheid van transplantatiepatiënten die eigenschappen van hun orgaandonoren overnemen, is Claire Sylvia op dit gebied een van de meest interessante case studies. Na de hart- en longtransplantatie, waarbij ze organen ontving van een 18-jarige verongelukte jongen, begon de vrouw namelijk veranderingen op te merken in haar persoonlijkheid. Zo kreeg ze meer mannelijke eigenschappen en had ze ineens een onverklaarbaar verlangen naar bier en fast food, terwijl ze dit eerder niet kon uitstaan. Verder kreeg ze ineens een merkwaardige voorliefde naar groene pepers en Frankrijk. Maar misschien wel het meest bizarre: ze begon te dromen over motorongelukken.

  Naar aanleiding van deze bijzondere ervaringen heeft Claire Sylvia in 1997 de bestseller ‘Change of Heart’ geschreven, dat later met een gelijknamige titel verfilmd is, waarin ze haar bizarre overeenkomsten met haar donor heeft beschreven. Uiteindelijk, 21 jaar na de transplantatie, overleed ze op 69-jarige leeftijd.

  Meer interessante artikelen lezen? Op onze site vind je veel meer!

Gerelateerd

midsommarheader

Feesten als de Zweden op 21 juni!

De langste dag van het jaar is een goede reden voor een feestje, toch?

daankamphorstheader

"Sommige beelden durf ik niet terug te kijken"

Daan (22) maakt een documentaire over zijn doodzieke vader.