• Één van de jongens

  Rubriek: Informatief

  Vrouwen die als man door het leven gaan: wie en waarom?

  Vrouwen die als man door het leven gaan, het komt vaker voor dan je denkt. Het verkleden als het andere geslacht wordt ook wel travestie genoemd. Tegenwoordig is dit vrij normaal, maar eerder was het vaak verboden. In Nederland werd bijvoorbeeld het travestieverbod pas opgeheven in 1983. Daarvoor kwam het vooral in de 17e en 18e eeuw voor dat vrouwen als man door het leven gingen. Maar waarom deden deze vrouwen dit? 

  Verkleedredenen

  De meeste vrouwen die de mannenkleren aantrokken waren afkomstig uit 'het gewone volk', zo vertelt historicus Rudolf Dekker. Vrouwen uit de burgerij deden het niet, omdat zij geen economische problemen hadden. De vrouwen die wel besloten mannenkleding te dragen, waren vaak vrij arm en hadden meestal ook een nare jeugd. Enkele vrouwen gingen als man door het leven, omdat ze, zoals we dat nu noemen, transseksueel waren. Anderen gingen als man door het leven vanwege vrouwenliefde. Nog een reden voor vrouwen om als man door het leven te gaan, ook al kwam deze minder voor, was het willen vechten voor het vaderland. Als vrouw kwamen ze het leger niet in, maar na een verkleedpartijtje als man wel. Het was voor deze vrouwen alleen een hele kunst niet ontdekt te worden. 

  Vrouwen in de kerk

  Een van de bekendste voorbeelden is Pope Joan, ook bekend als pausin Johanna. Zij is een legendarisch figuur die rond 855 tot paus verkozen werd en toen de naam Johannes koos. Johanna zou in Mainz geboren zijn en zich in haar puberteit als man vermomd zijn om samen met haar minnaar naar Athene te vluchten en daar te studeren. Een tijd later zou ze naar Rome vertrokken zijn, waar de kardinalen haar zo bewonderden dat ze unaniem tot paus verkozen werd. Niemand vermoedde daar dat ze een vrouw was, tot ze na een pontificaat van twee jaar en een paar maanden, tijdens een processie van een kind beviel.

  Een paus die beviel van een kind middenin een processie

  Na de bevalling overleed ze. In latere processies werd daarom deze plek door andere pauzen vermeden. Maar hoe waar is dit verhaal? Al tijdens de opkomst van het humanisme werd twijfel geuit over de waarheid van de Johannalegende. Vandaag de dag wordt algemeen aanvaard dat pausin Johanna fictief is, hoewel de legende invloedrijk blijft in kunst, literatuur, drama en film.

  Jeanne d'Arc

  Deze vrouw, ook wel de Maagd van Orléans genoemd, is een nationale heldin van Frankrijk. Haar leven vertelt het opvallende verhaal van een boerenmeisje dat een belangrijke rol speelt in de grote middeleeuwse strijd tussen Frankrijk en Engeland. Wanneer Jeanne dertien jaar oud is, begint ze stemmen te horen. Deze vertellen haar dat zij moest helpen in de oorlog, die later de 'honderdjarige oorlog' werd genoemd. Ze was heel gelovig en dacht dat de stemmen in haar hoofd die van god en heiligen waren. Hierdoor doet wat haar door de stemmen in haar hoofd werd opgedragen. Ze knipt haar haren kort, doet mannenkleding aan en trekt met een groep mensen ten strijde.

  Al snel gaan verhalen rond van een zeventienjarig meisje dat de Engelsen bij Orléans versloeg.

  In 1431 gaat het mis en moet Jeanne d'Arc in Rouen voor de inquisitie, de kerkelijke rechtbank, verschijnen. Ze wordt beschuldigd van het weglopen van huis, het niet erkennen van de kerkelijke autoriteit en het dragen van mannenkleren. Jeanne d'Arc geeft eerst niets toe, tot gedreigd wordt met marteling. Ze tekent een verklaring waarin ze aangeeft nooit woorden van god en heiligen te hebben gehoord. Ze wordt hierop veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Na enige tijd wordt het proces heropend, omdat Jeanne in de gevangenis opnieuw mannenkleding zou zijn gaan dragen. Hierop wordt ze tot ketter verklaard en belandt de jonge boerendochter op een brandstapel in Rouen.

  Boys Don't Cry

  Een meer recent voorbeeld is het verhaal van Teena Brandon. Zij werd in 1972 geboren in Lincoln, een stad in de staat Nebraska. Als kind werd ze als een tomboy beschouwd en noemde iedereen haar Brandon. Nadat ze seksueel misbruikt werd door een mannelijk familielid, verhuisde ze en begon ze geheel als man te leven. Ze werd vrienden met de twee ex-gevangenen John Lotter en Marvin Nissen. Ook begon ze met een vrouw, Lana Tisdel, te daten. Geen van hen wist dat ze een vrouw was.

  Het verhaal werd verfilmd in 'Boys Don't Cry'

  Toen Brandon werd gearresteerd vanwege het vervalsen van cheques, kwam haar vriendin achter de waarheid, doordat Brandon in de vrouwenafdeling van de gevangenis zat. Doordat de arrestatie ook in de krant werd geplaatst, kwamen ook Lotter en Nissen achter de waarheid. Ze verkrachten haar en sloegen haar in elkaar. Brandon deed hiervoor aangifte, maar de zaak werd door de politie niet onderzocht. Brandon dook onder bij twee mensen, maar Lotter en Nissen vonden haar en schoten haar en de twee anderen dood. Hiervoor werd Lotter ter dood veroordeeld en kreeg Nissen levenslang. Het verhaal van Brandon, ook wel Teena, werd verfilmd in het met een Academy Awawrd bekroonde 'Boys Don't Cry'. 

  Een vrouw als mannelijk model

  Erika Linder was een ster in de campagne van het Zweedse label Crocker van JC Jeans Company. In de video is te zien hoe Erika zowel vrouwelijk als mannelijk model is. De campagne probeerde hiermee nieuwe grenzen te leggen voor de mode-industrie en toont hoe actueel . 

  Meer van dit soort interessante artikelen? Kijk dan hier!

Gerelateerd

midsommarheader

Feesten als de Zweden op 21 juni!

De langste dag van het jaar is een goede reden voor een feestje, toch?

246.w440.d41b9ca.62b8ea8

Gerrit Jan Zwertbroek

Van linkse radiomaker tot rechtse monnik: geen verhaal is zo vreemd als dat van VARA- oprichter Gerrit Jan Zwertbroek.

bureausport

Het ondergeschoven kindje: vrouwensport

Frank Evenblij & Erik Dijkstra pluizen de vooroordelen over vrouwensport uit in een gloednieuwe serie van Bureau Sport.