• Georgina Verbaan in de Tweede Kamer?

  Rubriek: politiek , Waan van de Dag , Informatief

  Steminspiratie: de meest opvallende lijstduwers op een rij!

  Nederland is druk in de weer met het kiezen van hun favoriete politieke partij. Veel van de Nederlanders vergeten dat ze niet alleen kunnen bepalen hoeveel zetels een partij krijgt, maar ook wie er precies op die zetels mogen plaatsnemen. Misschien vind jij de standpunten van de VVD goed, maar kan je Rutte niet uitstaan en zie jij nummer 34 op de lijst – in dit geval bankier Jan Middendorp - liever terug in de Tweede Kamer. Theoretisch zou dit kunnen mits 25% van de kiesdeler op hem stemt. 

  Om de kiezer te inspireren verder te kijken dan de Asschers, Roemers en Pechtolds presenteren wij een aantal bekende en minder bekende lijstduwers (de laatste op kandidatenlijst) van aankomende verkiezingsstrijd. 

  VVD: #80 zwemmer Maarten van der Weijden

  Van der Weijden (35) is de eerste wereld- en Olympisch kampioen openwaterzwemmen die voor het behalen van zijn titels kanker overwon. Alsof dat nog niet genoeg eer voor hem was, heeft hij tijdens zijn ziekte ook een studie Wiskunde aan de Universiteit Utrecht afgerond.

  PVDA: #75 voetbaltrainer Foppe de Haan

  De Haan (73) was Nederlands voetbaltrainer voor onder andere SC Heerenveen en Jong Oranje. In 2006 en 2007 leidde hij Jong Oranje naar het Europees Kampioenschap. Maar daar houdt de sportiviteit niet op: De Haan heeft twee keer mee gedaan aan de Elfstedentocht en heeft zijn eigen fonds opgericht voor sporters met een beperking.

  PVV: #50 ridder Gom van Strien

  Van Strien (65) zit al sinds 2011 in de Eerste Kamer voor de Partij voor de Vrijheid en is daarvoor zelfs geridderd. Hij woont in Geerts geboorteprovincie Limburg en zijn hobby is genealogie: het bestuderen van afkomst en afstamming. Op zich erg praktisch voor een partij als PVV ;).

  SP: #25 fitnessfanaat Bert Peterse

  Peterse (33) is adviseur integratie & diversiteit voor Gemeente Peel en Maas (Limburg) en raadslid voor de SP in Weerd. Verder houdt hij volgens zijn Twitter-bio van 'fitness, feestjes, friends en hardlopen' en is hij 'gay en single'.

  CDA: #50 veteraan Hannie van Leeuwen

  Een oude taaie: Van Leeuwen (91!) werd ruim vijftig jaar geleden lid van de Tweede Kamer en bleef vervolgens tot haar 81ste actief in de politiek. In 2007 vertrok ze als oudste afgevaardigde uit de Eerste Kamer. Ze krijgt een symbolisch ereplekje op de kandidatenlijst.

  D66: #50 fysiotherapeut Dick Ross

  Ross is fysiotherapeut in het dagelijks leven en oud-lijsttrekker en fractievoorzitter van D66 Overbetuwe. Hij zit al 35 jaar in het vak en is volgens de site van D66 Overbetuwe ‘van grote waarde voor D66’. En als dat niet vanwege zijn politieke ervaring is, dan is het wel om de schouders van gespannen collega’s weer los te krijgen.

  ChristenUnie: #50 predikant Orlando Bottenbley

  Het komt niet geheel als verrassing dat de lijstduwer voor ChristenUnie een oud-predikant. De in Paramaribo geboren Bottenbley (65) is geridderd voor zijn werk binnen de baptistengemeente Bethel. De onderscheiding leidde tot enige kritiek, omdat deze kerk homoseksualiteit en ongehuwd samenwonen afwijst.

  SGP: #30 marinier Mark Brouwer

  SGP gooide het over een andere boeg, zij kiezen voor Kapitein der mariniers Mark Brouwer (34) als lijstduwer. Hij is volgens zijn Twitter-bio ‘geen woordvoerder van Defensie, politiek of Koninkrijkszaken. Maar het boeit hem wel!’ Brouwer won de publieksprijs Ambtenaar van het jaar.

  PvdD: #29 tot #50 heel veel bekende mensen waaronder Georgina Verbaan

  Partij van de Dieren is de grote winnaar binnen de lijstduwerscompetitie; bijna de helft van de kandidaten staan er symbolisch op. Waaronder: Zanger van Kane Dinand Woesthoff, actrice Georgina Verbaan, vlogger Teske de Schepper, GTST-actrice Babette van Veen en Tonio-schrijver A.F.Th. van der Heijden. Ook heeft Partij van de Dieren de jongste kandidaat op de lijst staan: Malou is tevens lid van de jongere tak van PvdD en is pas 17 jaar.

  Oké, de kans dat Georgina onze premier wordt is vrij klein. De meeste beroemde lijstduwers staan vaak enkel op de lijst om de partij te promoten en ambiëren geen politieke carrière. Toch kan een voorkeursstem wél iets veranderen, bijvoorbeeld als je meer vrouwen in de Tweede Kamer wil zien. Daarover volgende week meer!

  Meer van dit soort interessante artikelen lezen? Kijk dan even op deze pagina!

Gerelateerd

Floortje-naar-het-einde-van-de-wereld

Stem nu: Gouden Televizier-Ring Gala 2017

Vanaf dit moment kan Nederland weer stemmen op zijn of haar favoriete (BNNVARA) programma, acteur, actrice, presentator en presentatrice.

matthijs

Matthijs verkort seizoen DWDD

Hij zal het programma in het vervolg telkens zes maanden per jaar presenteren.

meditation-girl3

Mediteren kun je leren

Ben je net weer terug van vakantie en wil je dat zen-gevoel nog even vast kunnen houden?