• Het is lente! Toch?

  Rubriek: Informatief , Waan van de Dag

  Want wanneer begint de lente nou precies?

  20 maart, 21 maart... De meningen zijn nogal verdeeld. Want wanneer begint de lente nou precies? Daar zijn afspraken over gemaakt. Spoiler: de komende decennia begint de lente altijd op 20 maart. Maar waarom nou precies die datum? 

  Astronomische lente

  Astronomisch gezien begint de lente als de dag en nacht even lang zijn. In de winter duurt de nacht langer, in de zomer duurt de dag langer. Het punt van de wisseling, waarop de zon door het lentepunt gaat, is dus officieel het begin van de lente. Op het noordelijk halfrond valt die 'lentenachtevening' op of rond 21 maart. De komende decennia ligt dat punt op 20 maart. Dus voilá, daar heb je het antwoord: de lente begint dit jaar op 20 maart! Verwarrend: de zomer begint dit jaar dan wel weer op 21 juni. 

  Meteorologische lente

  Tsja, die astronomische lente houden we dus aan. Maar: er is nog een begin van de lente! Namelijk de meteorologische lente. Die is wat makkelijker te bepalen: die begint namelijk altijd op 1 maart. Eigenlijk is het dus al een tijdje lente ;) 

  Hoe dan ook; het begint aardig lente-weer te worden! En dan kunnen we ook weer van deze taferelen genieten:  

Gerelateerd

Zomertijd nieuwe site

De zin en de onzin van de zomertijd

Sinds 1977 hebben we in Nederland een zomer- en een wintertijd. Maar waarom ook alweer? En is het wel zo handig?

planet-581239_1280

Een uur in het donker voor de wereld

Zaterdag 25 maart is het tijd voor Earth Hour: de hele wereld dooft haar lichten één uur om de aarde te redden.

twente

Het laatste jaar van FC Twente

Wij spraken Erik Dijkstra over de documentaire en zijn club: "Ik ben nu iemand van de tribune en niet meer de perstribune."