• Het is een ramp!

  Rubriek: Groen , Informatief , Waan van de Dag

  Smeltende ijskappen, bosbranden en orkanen. Het wordt steeds extremer, maar wat kun je er aan doen?

  We schreven er al eerder over, toen het heel lang heel warm was. Nu op internationale dag ter voorkoming van natuurrampen pakken we het onderwerp er nog eens bij. Want het klimaat verandert. Iets wat we tegenwoordig dagelijks horen. En volgens het KNMI klopt dat. De temperaturen en ook de zeespiegel stijgen. Daardoor krijgen we nattere, minder strenge winters en meer extreme buien en droogte in de zomers. De perfecte samenstelling voor natuurrampen. Die zullen er dan ook steeds meer krijgen of ze worden heftiger.  

  Op dit moment is er zo'n natuurramp: orkaan Matthew. Een orkaan ontstaat op de oceaan. Het water warmt op in de zomer en in het najaar wordt de lucht boven de oceaan kouder. Daardoor verdampt het water en ontstaat er een wolk. Deze wolk wordt steeds groter en gaat draaien door de wind boven de oceaan. Bij windkracht 12 of meer is het een orkaan. Matthew heeft veel schade aangericht. Dat willen we natuurlijk allemaal het liefst voorkomen. Wat gebeurt er eigenlijk om de schade bij natuurrampen te beperken? 

  Waarschuwingssystemen 

  Een voorbeeld hiervan zijn de DART-boeien in de Indische Oceaan. Deze boeien zijn een alarmsysteem voor Tsunami's. DART staat voor Deep ocean Assessment and Reporting of Tsunami. Het systeem heeft een recorder op de zeebodem. Deze stuurt gegevens over de waterdruk door naar de DART-boeien. De boei zelf meet ook de hoogte van de golven. Door die combinatie weten de meetstations aan land of er een tsunami aankomt.

  Documentaires

  “Zeventien containerschepen stoten net zoveel uit als alle auto’s op de wereld.”

  Journalist Bernice Notenboom maakt documentaires waarmee ze mensen laat zien wat de gevolgen zijn van klimaatverandering en dat het echt nodig is om hier iets aan te doen, willen we de wereld zo mooi houden. Ze maakte bijvoorbeeld de documentaire ‘The Artic March’ waarin ze een reis op de noordpool maakt. Dit was waarschijnlijk de laatste reis die gemaakt kon worden, door de smeltende ijskappen. Tijdens die expeditie kwam ze achter iets opmerkelijks: het ijs smelt ook door vrachtschepen. De zwarte laag op het ijs laat het sneller smelten. Ze besloot zich hier meer in te verdiepen. Daar kwam een nieuwe documentaire uit: ‘Sea Blind’.

  Campagnes

  Een andere manier om natuurrampen te voorkomen of te beperken is het inzetten van campagnes. In Amerika gebeurt dat bijvoorbeeld bij bosbranden. Daar hebben ze 'Smokey Bear'. Smokey Bear is een nationaal symbool en wordt gebruikt bij voorlichtingen voor kinderen om door mensen veroorzaakte bosbranden te voorkomen. Ook hebben ze in Amerika verschillende campagnes en toolkits met instructies over hoe je om moet gaan met vuur. In Nederland zie je steeds meer campagnes gericht op duurzaamheid. De VN doet ook campagnes en geeft bijvoorbeeld tsunami-lessen op scholen en tsunami-oefeningen voor de plaatselijke bevolking.

  Acties

  Het klimaat veranderd en CO2-uistoot is daar ook een boosdoener van. Om de CO2-uitstoot te verminderen zijn er heel veel acties. Zo kun je speciale drinkflessen kopen die je steeds weer kunt gebruiken, dit bespaart plastic en dat scheelt weer met recyclen. Ook kun je minder vlees eten, of kom de auto uit! Groen Licht startte een actie en wij doen ook mee.

  En er zijn nog veel meer dingen die je makkelijk zelf kunt doen! Want uiteindelijk is ook de mens verantwoordelijk voor klimaatsverandering.

  Kijk voor handige tips en tricks eens bij Groen Licht.

Gerelateerd

midsommarheader

Feesten als de Zweden op 21 juni!

De langste dag van het jaar is een goede reden voor een feestje, toch?

daankamphorstheader

"Sommige beelden durf ik niet terug te kijken"

Daan (22) maakt een documentaire over zijn doodzieke vader.