• Het Lagerhuis: Sylvana versus Thierry

  Rubriek: Informatief , politiek , DWDD , Waan van de Dag

  Twee politici die verschillen als dag en nacht, of valt dat allemaal wel mee?

  Lijsttrekkers Sylvana Simons en Thierry Baudet zullen maandag tegenover elkaar komen te staan in de aflevering van Het Lagerhuis. Totaal verschillende politici, of niet?

  Gelijkwaardigheid vs. Vrijheid van meningsuiting

  Iedereen die een beetje heeft opgelet weet dat Sylvana Simons (46) van Artikel 1 en Thierry Baudet (34) van Forum van Democratie een totaal andere ideologie aanhangen. FvD heeft als grootste uitgangspunt een directere democratie met bindende referenda en Artikel1 pleit voor een gelijkwaardige samenleving waarbij discrimineren tussen sekse, etniciteit, seksualiteit en geloof uit den boze is.

  "Islamisme vormt een probleem en wij hebben daar onvoldoende greep op."

  Geen politieke partij (behalve PVV) moedigt natuurlijk discriminatie aan, maar Baudets partij vindt bijvoorbeeld dat ‘belediging van groepen op grond van ras, godsdienst of geaardheid niet langer strafbaar moet zijn’ omdat hij zich beroept op vrijheid van meningsuiting. Voor Simons staat – niet geheel verrassend – artikel 1 tegen discriminatie boven het recht op meningsuiting. Ook is haar partij tegen bindende referenda, omdat zij vinden dat politieke vraagstukken vaak te complex zijn voor een ja/nee-antwoord.

  Islamisme

  Een ander voorbeeld waar Simons en Baudet recht tegenover elkaar staan is vervroegde vrijlating, waar Simons wel in gelooft en Baudet niet. Simons vindt dat er meer geld naar kunst en cultuur moet, Baudet vindt dat het geld wat er nu naar kunst en cultuur gaat anders besteed moet worden. FvD wil uit de EU en Artikel1 niet. En een ander gevoelig punt is dat FvD vindt dat we (tijdelijk) de grenzen moeten sluiten voor Islamitische immigranten. Omdat ‘het tijd is om onze immigratie- en integratieproblemen onder controle te krijgen. Islamisme vormt een probleem en we hebben daar onvoldoende greep op.’ Artikel 1 laat via Stemwijzer weten dat ze ‘dit statement niet eens gaan eren met een reactie’.

  Overeenkomsten

  Toch is er nog hoop; de partijen en hun lijsttrekkers hebben meer gemeen dan je op het eerste gezicht zou denken. Ten eerste zijn Baudet en Simons beide waterman van sterrenbeeld (voor wie daar waarde aan hecht) en zijn ze allebei columnisten geweest, Baudet voor NRC Handelsblad en Simons voor Playboy. Simons kennen we natuurlijk van tv en radio, maar Baudet heeft ook zijn nodige radio- en tv-ervaring opgedaan bij PowNed.

  Relevantere overeenkomsten

  Ook hebben ze allebei een nieuwe partij opgestart. Maar niet voordat ze beiden uit een partij zijn gestapt, waarmee ze zich de nodige woede op de hals hebben gehaald. GeenPeil – waarmee Baudet het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne teweeg heeft gebracht – was duidelijk niet blij met Baudets (en Jan Roos’) vertrek. DENK ging nog een stap verder toen Simons de partij verliet; zij eiste een schadevergoeding en belaagde haar via internet.

  Verder zijn ze het ook op meer standpunten eens dan je misschien zou denken. Ze zijn tegen de maatschappelijke dienstplicht, de afschaffing van de basisbeurs, het anoniem solliciteren, de AOW-leeftijd terug naar 65 jaar en voor de legalisering van wiet.

  Zelfs op punten waar ze het officieel niet eens zijn, komen hun uiteindelijke doelen wel overeen. Toelichting: Artikel 1 wil dat de hoogste inkomensgroepen meer belasting gaan betalen. Forum voor Democratie wil dat iedereen minder belasting gaat betalen, vooral de laagste inkomensgroepen. Ook wil Artikel 1 de vennootschapsbelasting niet verlagen, omdat bedrijven in verhouding al minder belasting betalen dan burgers. Forum voor Democratie wil deze wel verlagen, maar dan vooral voor de kleinere bedrijven en ZZP’ers. Beide komen ze dus op voor de kleine(re) man.

  Volgende week lichten we je in over Sybrand Buma (CDA) en Jesse Klaver (GroenLinks) die bij de derde aflevering van Het Lagerhuis tegenover elkaar komen te staan.

   

  Meer van dit soort informatieve artikelen? Klik hier

Gerelateerd

Floortje-naar-het-einde-van-de-wereld

Stem nu: Gouden Televizier-Ring Gala 2017

Vanaf dit moment kan Nederland weer stemmen op zijn of haar favoriete (BNNVARA) programma, acteur, actrice, presentator en presentatrice.

matthijs

Matthijs verkort seizoen DWDD

Hij zal het programma in het vervolg telkens zes maanden per jaar presenteren.

meditation-girl3

Mediteren kun je leren

Ben je net weer terug van vakantie en wil je dat zen-gevoel nog even vast kunnen houden?