• Hocus pocus: horoscoop!

  Rubriek: Informatief , Waan van de Dag

  Laat jij je door een horoscoop vertellen hoe jouw 2017 eruit gaat zien? Wij leggen je hier uit waarom je de horoscoop niet moet vertrouwen.

  Het nieuwe jaar is in zicht en daarmee ook die eindeloze stapels horoscopen die jou vertellen hoe jouw nieuwe jaar eruit gaat zien. Hebben die horoscopen gelijk? Hebben sterren daadwerkelijk invloed op ons leven? 

  Hoe dan?

  Volgens de astrologie bestaat er een verband tussen de stand van hemellichamen, zoals de zon en de maan, en de gebeurtenissen op aarde. Aan de hand van de stand van de hemellichamen, menen astrologen, kan je de toekomst voorspellen. Eh, juist. Klopt dat wel? De reden waarom horoscopen altijd lijken te kloppen, heeft te maken met de manier waarop ons brein omgaat met de algemene voorspellingen die in een horoscoop voorkomen. In een horoscoop, willekeurig gekozen, was vandaag nog te lezen: "De maan is vandaag op haar allerkleinst. Dat verklaart waarom je zo weinig energie hebt." Wellicht zie jij hier enige logica in als je inderdaad moe bent. Maar denk dan eens goed na: heb je niet gewoon slecht geslapen?  

  Het Forer-effect

  Bertram Forer voerde eind jaren '40 een experiment uit bij zijn studenten. Hij maakte een beschrijving door willekeurig zinnen uit een astrologieboek achter elkaar te zetten en liet zijn studenten de beschrijving beoordelen. Bijna al zijn studenten leken zich in hetzelfde astrologische stukje tekst te herkennen. Ondertussen is het experiment vaker uitgevoerd en kwamen er ook vergelijkbare resultaten. De techniek die gebruikt wordt in horoscopen is vergelijkbaar aan cold reading: een techniek die mediums gebruiken voor hun waarzeggingen. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is een heel algemene omschrijving te geven. Het brein van de lezer maakt er automatisch iets van dat persoonlijk relevant is. Ook al voorspellen horoscopen zelden de toekomst correct, voor je gevoel kloppen ze altijd. De conclusie in je hersenen is: 'zie je wel, dat klopt!' Maar eigenlijk hou je jezelf dus voor de gek.

  Don't worry, be happy!

  Dus maak je geen zorgen! Ook al voorspelt de horoscoop dat 2017 voor jou een rotjaar wordt, houd in je achterhoofd dat alleen jij zelf invloed hebt op je jaar.

  Meer van dit soort weetjes? Op deze pagina vind je nog veel meer interessante artikelen!

Gerelateerd

255.w635.1e78f6c.3912a21

Strijders: Meyer Sluyser

Nederlandse radiocommentator, VARA-kopstuk, journalist en schrijver en socialist in hart en nieren. Een portret van Meyer Sluyser.

midsommarheader

Feesten als de Zweden op 21 juni!

De langste dag van het jaar is een goede reden voor een feestje, toch?

daankamphorstheader

"Sommige beelden durf ik niet terug te kijken"

Daan (22) maakt een documentaire over zijn doodzieke vader.