• “ISIS vecht met Belgische wapens”

  Rubriek: Werelds

  Van terrorisme tot wapenhandel: het is de dagelijkse realiteit voor VARA-onderzoeksjournalist Sinan Can. 'Er is geen gemakkelijk stappenplan...'

  De afschuwelijke aanslagen op Europees grondgebied trekken diepe sporen in het gevoel van veiligheid onder de Europese bevolking. In andere gebieden in de wereld komt dit soort aanvallen op onschuldige burgers zó vaak voor dat er een soort 'moeheid' optreedt bij BNN-VARA onderzoeksjournalist Sinan Can.

  Sinan plaatste deze week een schokkende foto op Instagram en Twitter. Op de foto waren twee dode jongetjes te zien; liggend in het puin van een gebouw in Qamishlo, een stad aan de Syrische grens met Turkije (ter grootte van Breda). De foto werd genomen na één van de vele IS-aanslagen die voor de Koerden in het noorden van Syrië inmiddels normaal zijn geworden.

  "Fuck your Religion, your ideology."

  “Fuck your Religion, your ideology”, schreef Sinan bij de foto. En niet voor niks. Hij was vorig jaar zelf nog in Qamishlo en omliggende steden en maakte daar de serie Arabische Storm, waarin hij vijf jaar na de Arabische Lente onderzoekt hoe die revolutie naast hoop ook tot chaos heeft geleid.

  Fragment Arabische Storm

   

  Wij spraken met Sinan over wat er speelt in het Midden Oosten en zijn motivatie om de foto te plaatsen. 

  Wat speelt er in Qamishlo?

  "De Koerden vechten daar een heftige strijd tegen IS. Dat zorgt er voor dat IS vrij geregeld in die steden in Noord Syrië aanslagen pleegt. Dit is dus niet de eerste aanslag en het zal helaas ook niet de laatste zijn."

  Dat klinkt vrij cynisch.

  "Nou ja, het is gewoon een ellendige regio. Ik zeg steeds: het lijkt wel of we aan het begin staan en het steeds erger wordt. Of dat nou in Nice is of in Istanbul of de priester in Frankrijk. En op een gegeven moment treedt er een soort ‘metaalmoeheid’ op. Dan is er het gevoel: Ik wil niet eens meer naar het nieuws kijken, ik word gewoon moe van al dat geweld en die ellende. En dan nu in Qamishlo, waar ik het heel heftig vond dat er ook heel veel kinderen zijn omgekomen. En ik heb uit een soort woede eigenlijk een Instagram geplaatst. 'Waarom vermoord je de meest kwetsbaren in onze samenleving: kinderen?!'"

  En je schreef: “Fuck your religion, your ideology.”

  "Het maakt IS eigenlijk niet uit dat er kinderen omkomen. Maar waar je ook in gelooft, het kan nooit goed zijn dat je daarvoor mensen vermoordt. Wat voor geloof ís dat dan, dat dat toejuicht? In ieder geval niet die van mij!"

  Wat zie je in het verschiet liggen voor deze regio in Noord-Syrië?

  "Ik voorzie nog meer ellende in dat gebied. Ook omdat IS in Irak en Syrië nu terrein verliest. Dat zorgt ervoor dat ze de strijd verder zetten met nog meer aanslagen. Ook in Europa ben ik bang. Dat zeg ik met pijn in het hart. We zien ook nu de afgelopen zeven maanden dat het gigantisch uit de hand loopt en we moeten ook maar kijken hoe de komende vijf maanden eruit gaan zien. Het belooft niet veel goeds."

  "Je praat over wereldvrede en via de achterdeur verkoop je wapens"

  Wat moet er gebeuren om situaties als deze in de toekomst te voorkomen?

  "Ik zou zeggen: minder wapens produceren en ervoor zorgen dat de VN zich ook echt inzet voor de wereldvrede. Wapens worden gemaakt om gebruikt te worden, zo logisch is het ook. En wat het verdrietige en het wrange is: de landen die in de VN Veiligheidsraad zitten, met als opdracht het bevorderen van de wereldvrede, dat zijn ook de landen die de meeste wapens aan de wereld verkopen. Dus aan de ene kant zit je aan tafel om te praten over de wereldvrede en via de achterdeur verkoop je wapens. IS vecht ook met een deel Belgische wapens. Gewoon geproduceerd in België. Daar vecht IS mee! Die wapens worden niet in Irak en Syrië gemaakt."

  "Die militaire economie, die de afgelopen vijftig jaar alsmaar is gegroeid, die mag wat mij betreft wat minder groeien. Maar er is geen makkelijk stappenplan. Er zijn analisten die zeggen: mensen zijn boos of teleurgesteld en dat moeten we die onvrede moeten oplossen. Helemaal mee eens, maar hoe ga je dat doen in korte tijd? Dat heeft jaren nodig. Het is niet zo 1,2,3 op te lossen: het ligt veel ingewikkelder."

  De serie De Arabische Storm wordt herhaald op 8, 9 en 10 augustus om 23.40 uur op NPO 2.

  Wil je meer zien van de serie Arabische Storm? Klik dan hier. Je kunt Sinan Can volgen op Twitter.

Gerelateerd

rob-trip-header

Rob Trip Advisor: eerste hulp bij vakantiestress!

Stel jouw vraag en krijg een deskundig antwoord van Rob Trip himself.

midsommarheader

Feesten als de Zweden op 21 juni!

De langste dag van het jaar is een goede reden voor een feestje, toch?

flags-69190_1280

Slaag met vlag en wimpel: doe de quiz!

Ons rood-wit-blauw kan je dromen en de Amerikaanse vlag herken je uit duizenden. Maar weet jij ook hoe de vlag van Swaziland eruit ziet?