• Kerst in Nederland én andere landen

  Rubriek: Informatief , Waan van de Dag

  Hoe wordt kerst eigenlijk gevierd in andere landen? Zie hier twee voorbeelden...

  In Nederland weten we het wel. Kerst draait vooral om lekker eten, gezelligheid en superleuke muziek. Bovendien zijn wij, samen met een reeks andere Europese landen, gezegend met een Tweede Kerstdag. Dat is ooit in de Middeleeuwen door de kerk bedacht om meer dan één kerkgang te hebben. Daarnaast biedt het ook ruimte voor bezoekjes aan familie, vrienden en de markt, maar tegenwoordig is het vooral handig om bij te komen van al de drank van de dag ervoor. Onze kersttradities. Dat uit zich onder andere in:

   

  Gezellig gourmetten:

  gourmetten
  Copyright: Cristiano Betta, flickr.com

   

  Een mooi versierde kerstboom:

  Kerstboom
  Copyright: jpbatiste, flickr.com

   

  Kersttruien:

  Kersttruien
  Copyright: TheUglySweaterShop.com, flickr.com

   

  En natuurlijk kerstmuziek: 

  Hartstikke leuk allemaal, maar hoe doen ze het eigenlijk in andere landen?

  JAPAN

  Wist je bijvoorbeeld dat Japanners tijdens Kerst he-le-maal bezeten zijn van KFC? Ik hoor je al denken: Wat?! KFC? Hoe dan?
  Het blijkt dat toeristen in de jaren '70 geen kalkoen konden vinden om Kerst te vieren. Geen kalkoen is geen Kerst, dachten de toeristen, dus zochten ze naar een alternatief. Zo kwamen ze terecht bij KFC. Het bedrijf zag daar munt in en speelde daar slim op in. Ze ontwikkelde een marketingcampagne waardoor Kerst in Japan tegenwoordig synoniem staat aan eten bij KFC. 

  Ook een traditie in Japan is Russisch roulette, maar dan met rijstballetjes gevuld met een (flinke) klodder wasabi. Het resultaat ziet er ongeveer zo uit:

  Dat was Japan. Laten we nu eens kijken naar… geeft een draai aan de wereldbol en pint vast op... Jamaica!


  Jamaica

  Jamaica is een land met veel zon, zee en strand. Maar tijdens Kerst kan de temperatuur aardig dalen. Van 28 graden Celcius naar 22. Voor Jamaicanen is Kerst een speciale gelegenheid. De meerderheid van de bevolking is Christen en daarom besteed ze er veel aandacht aan. Zo is er elk jaar de ‘Grand Market’, een kerstmarkt die tot wel 6 uur in de ochtend kan duren. Ouders kunnen kerstinkopen doen en kinderen kunnen spelen en snoepjes eten. 

  jamaica 
  Copyright: Ricardo's Photography (Thanks to all the fans!!!), flickr.com

   

  Het gezin staat tijdens Kerst centraal in Jamaica. Er wordt veel tijd met elkaar doorgebracht, maar vooral uitbundig gegeten. Eén van de populairste kerstgerechten is de Jamaicaanse ‘fruitcake’.

  Fruit Cake Jamaica
  Copyright: bongo vongo, flickr.com

   

  Het fruit in deze cake wordt vooraf, een maand lang geweekt in rode wijn en witte rum. Drink daar een glas rum bij en je staat na Kerst nog na te zingen op het strand: 

  Onze helden Anita en Ed kunnen dat alleen maar bevestigen:
   


  Fijne feestdagen!

  Nog recepten voor de feestdagen nodig? Die vind je hier

Gerelateerd

255.w635.1e78f6c.3912a21

Strijders: Meyer Sluyser

Nederlandse radiocommentator, VARA-kopstuk, journalist en schrijver en socialist in hart en nieren. Een portret van Meyer Sluyser.

midsommarheader

Feesten als de Zweden op 21 juni!

De langste dag van het jaar is een goede reden voor een feestje, toch?

daankamphorstheader

"Sommige beelden durf ik niet terug te kijken"

Daan (22) maakt een documentaire over zijn doodzieke vader.