• Onveilig? Nee joh!

  Rubriek: Informatief , Waan van de Dag

  Bij landen als Libanon of Iran denk je waarschijnlijk niet zo snel aan een fijne vakantiebestemming. Maar… er is altijd een maar.

  Oké, we geven je ook geen ongelijk. De chaos in het Midden-Oosten lijkt voorlopig niet tot een einde te komen en het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert om sommige landen of provincies beter te vermijden.

  Sommige landen zijn het bezoeken echt waard.

  Libanon

  We beginnen met Libanon. Een klein land aan de Middellandse Zee met Syrië als noorderbuur en Israël als zuiderbuur. Libanon is het geboorteland van de bekende dichter en schrijver Khalil Gibran, ook bekend van ‘De Profeet’, zijn boek dat wereldwijde bekendheid geniet. Khalil Gibran is overigens een van de bestverkochte dichters aller tijden, hij staat achter Shakespeare en de Chinese Laozi. 

  Beirut

  Beirut, de hoofdstad van Libanon, werd ook wel Het Parijs van het Oosten genoemd, totdat de Libanese Burgeroorlog (1975 – 1990) de stad flink verwoestte. Desondanks is er de laatste jaren een enorme inhaalslag gemaakt. Het grootste deel van de stad is sterk hersteld. Daarbij is rekening gehouden met de esthetiek van vroeger. Gebouwen, maar ook wijken zijn in hun oude vorm hersteld. Daarmee is de stad zijn charme aan het terugwinnen. 

  beirut
  Francisco Anzola, flickr.com

  Diversiteit

  Beirut is een diverse stad. Het land wordt gedeeld door Armenen, Arameeërs, Arabieren, Grieken, Joden, Koerden, Perzen, christenen, moslims en druzen. Ondanks de burgeroorlog, waar groepen tegenover elkaar stonden, leven ze vredig naast elkaar. Niemand wil immers terug naar de destructieve tijden, dus houden ze het land samen leefbaar. Een soort Hollands poldermodel. Bovendien delen ze allemaal eenzelfde cultuur. Hummus mag bij geen maaltijd ontbreken en Fairuz is voor iedereen de grootste artiest aller tijden. 

  Al die verschillende groepen dragen ook hun steentje bij aan de cultuur van het land. Zo is er een keuken ontstaan waar je U tegen zegt. 

  Libanese keuken

  Als je van lekker eten houdt, dan moet je ooit in Beirut zijn geweest. Van oudsher is Beirut de belangrijkste haven- en handelsstad van Libanon. Daarnaast is het door de eeuwen heen veroverd en bezet geweest door o.a. Assyriërs, Perzen, Grieken, Romeinen, Arabieren, Ottomanen en ook door de Fransen. Net als Nederland is ook de Libanese keuken sterk beïnvloed door het buitenland en door de verschillende culturen die in het land wonen. De Libanese keuken wordt daarom ook beschouwd als de meest verfijnde keuken van het Midden-Oosten. Enkele gerechten die uit dit smeltkroes komen zijn:

  Shawarma – ofwel, shoarma.

  Hummus – de bekende kikkererwtenpuree.

  Tabbouleh – een salade van heel veel peterselie en bulgur.

  Kibbeh – gekookte of gefrituurde balletjes van bulgur en kruiden gevuld met vlees, groenten of kaas. 

  libanese keuken
  Grigory Gusev, flickr.com

  Bezienswaardigheden

  Niet ver van Beirut bevinden zich twee bijzondere trekpleisters. Eén daarvan is Byblos, een historische havenstad in het noorden van Beirut. De stad is goed bewaard gebleven en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.  Byblos stond bekend om zijn productie van papyrus, de voorganger van het moderne schrijfpapier. Tegenwoordig is het een toeristenattractie waar jaarlijks het Byblos International Festival wordt gehouden. Een muziekfestijn waar artiesten als John Legend, Stromae en Scorpions hebben opgetreden. 

  Tussen Byblos en Beirut bevindt zich de Jeita Grotto, een negen kilometer lange ondergrondse grot van kalksteen. Een betoverend natuurwonder dat in de finale eindigde van het ‘New7Wonders of Nature’-competitie. 

  jeita grotto
  kcakduman, flickr.com

  Heb je toch liever zon, zee en strand? Dat kan. Libanon is wellicht het modernste land van het Midden-Oosten. Zo’n 50km ten noorden van Beirut ligt de kustplaats Batroun. Batroun is een van de oudste steden ter wereld, maar staat vooral bekend om zijn strand en nachtleven. 

  batroun
  Petteri Sulonen, flickr.com

  Dat was Libanon. Volgende week: Iran!

  Let wel: Raadpleeg altijd het ministerie van Buitenlandse Zaken voordat je afreist naar het buitenland. Neem eventueel contact op met de Nederlands ambassade of consulaat op je eindbestemming. Laat je goed informeren en bereid je altijd goed voor op je reis en mogelijke calamiteiten.

  Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen? Kijk dan even op deze pagina!

Gerelateerd

midsommarheader

Feesten als de Zweden op 21 juni!

De langste dag van het jaar is een goede reden voor een feestje, toch?

daankamphorstheader

"Sommige beelden durf ik niet terug te kijken"

Daan (22) maakt een documentaire over zijn doodzieke vader.