• Linkshandig: wel zo handig?

  Rubriek: Waan van de Dag , Informatief

  Alles wat je nog niet wist over linkshandigen!

  Één op de tien mensen is linkshandig. Dat is dus tien procent van de gehele bevolking! Dat zo'n 90 procent van de bevolking wél rechtshandig is, roept de vraag op waarom linkshandigen eigenlijk bestaan. Maar daar is nog geen verklaring voor.

  (On)handig

  Al eeuwen zijn linkshandigen de zondebok. Zo werd voor lange tijd de duivel geassocieerd met linkshandigen. Ook nu nog hebben linkshandigen het maar moeilijk, doordat ze in de minderheid zijn en daardoor bijna alles op rechtshandigen afgesteld is. Scharen, blikopeners, pennen: een linkshandige heeft moeite met de meest alledaagse objecten. Arme linkshandigen dus! Maar ze hebben dan wel weer een eigen dag, 13 augustus is namelijk de nationale linkshandigendag.

  Linkshandigen zijn creatiever: feit of mythe?

  Over linkshandigen en rechtshandigen bestaan nogal wat mythes. Zo wordt beweerd dat linkshandigen vaak creatiever zijn dan rechtshandigen. Maar is dat wel zo? De Nieuws BV zocht het uit. 

  Maar wat is dan wél waar?

  1| Tweelingen hebben een nog grotere kans om linkshandig te zijn, namelijk een kans van 22 procent. Dus ken jij of ben jij een tweeling? Dan is er dus een kans van één op vijf dat diegene linkshandig is.

  2| Het schijnt dat linkshandigen beter zijn in sport. Dit is waarschijnlijk zo doordat linkshandigen tijdens het sporten voor rechtshandigen minder goed te voorspellen zijn dan andere rechtshandigen.

  3| Wist je dat zelfs dieren linkshandig kunnen zijn. Wat? Ja, echt! *linker high-five*

  4| De linkshandigen lijken een onevenredig groot deel uit te maken van de meest intelligente mensen. Zo staan linkshandigen erom bekend handig te zijn in wiskunde, ruimtelijk redeneren en architectuur. Uit een onderzoek van de St. Lawrence University uit de Verenigde Staten blijkt dat er meer linkshandigen zijn met een IQ van 140 dan rechtshandigen. En dat is ook heel logisch, als je weet dat ook Albert Einstein, Isaac Newton, Benjamin Franklin en Charles Darwin deel uit maakten van de linkshandigenclub. 

  5| Linkshandigen gebruiken hun rechterhersenhelft het meest. Dit is niet per se positief, want linkshandigen hebben meer kans op een verslaving aan alcohol. Dit komt doordat de rechterhersenhelft een lagere alcoholtolerantie heeft. Misschien is dit ook wel de reden dat linkshandigen gevoeliger zijn voor migraine...

  6| Een linkshandig persoon is beter in multi-tasking dan een rechtshandige, maar leidt eerder aan stotteren of dyslexie en heeft ook eerder last van slapeloosheid en allergieën.

  Meer van dit soort interessante weetjes? Kijk dan op deze pagina!

Gerelateerd

moviesthatmatterpixels

Films die je ogen openen

Deze week zenden we Movies That Matter uit.

bierpixels

Wát?! Zóveel voor een biertje?

Hoe duur is een biertje, koffie of de taxi eigenlijk in Het Einde Van De Wereld?

Zomertijd nieuwe site

De zin en de onzin van de zomertijd

Sinds 1977 hebben we in Nederland een zomer- en een wintertijd. Maar waarom ook alweer? En is het wel zo handig?