• Beter milieu? Begin in de douche...

  Rubriek: Werelds

  Voor de Olympische Spelen komt de 'Maand van de Waterkwaliteit' te laat maar zelf kun je deze 6 trucs proberen om de wereld te verbeteren.

  Met alle vervuilingsproblemen in de baaien rond Rio is het ironisch dat juist augustus de 'Maand van de Waterkwaliteit' is. Voor de Olympische spelen komen deze maatregelen waarschijnlijk dan ook te laat, maar zelf kun je deze maand wel wat simpele trucjes toepassen om de wereld een klein beetje beter te maken.

  1. Stop met roken

  Wij hadden geen idee, maar sigarettenpeuken staan in de top 5 van gevonden voorwerpen in de oceaan. En dat is slecht nieuws, want in sigaretten zitten nicotine, maar ook pesticiden, lood en arsenicum. En in Nederland worden jaarlijks 9 miljard peuken op straat gegooid; geen al te beste score. Zeker als je je bedenkt dat een sigarettenfilter pas na 12 jaar is afgebroken door de natuur.

  Mocht je nog een reden nodig hebben om te stoppen met roken; alsjeblieft. En is je sigaret je dierbaarder dan je gezondheid? Doe dan in ieder geval het milieu een plezier en stap over op elektrische exemplaren. Op die manier vergiftig je alleen jezelf.

  2. Geef geen boeketje rozen meer

  Bijna al het drinkwater in Nederland komt uit de grond. Daarom is onze waterkwaliteit zo belangrijk en is vervuiling van oppervlaktewater een zeer ernstige zaak. Gek genoeg is het lozen van tuinbouwafvalstoffen in het oppervlaktewater in bepaalde mate toegestaan. Maar soms gaan kwekers daarbij zo over de schreef dat drinkwatermaatschappijen maandenlang uit een andere rivier moeten tappen.

  Zoals in 2012 gebeurde, toen een rozenkweker er voor zorgde dat Denua een andere drinkwaterbron moest zoeken voor 1,3 miljoen Randstedelingen. 

  3. Douche korter, duh

  Meer dan vijf minuten douchen zorgt ervoor dat er aan de andere kant van de wereld alleen nog maar vrouwtjesschildpadden geboren worden (zie onderstaand filmpje). Om te lang douchen tegen te gaan, kun je nu gelukkig een app downloaden met een ontzettend irritante, maar effectieve, zingende schildpad. 

  Doe het, of bespaar je een bezwaard geweten en gehoorschade en zet gewoon even een timer in je telefoon.

  4. Was na het sporten je trainingsbroek niet meer

  Als je nog nooit van de ‘plastic soep’ gehoord hebt, leef je aardig onder een steen. Maar wist je dat die soep inmiddels de grootte heeft van 34x Nederland, het grootste deel ervan onzichtbaar is en je daar zelf bijna dagelijks aan bijdraagt als je je kleren wast?

  Draai de temperatuur van je was omlaag als waterkwaliteit je lief is of beter nog: was je synthetische sportkleding slechts om de keer en laat die zweetlucht lekker uitwaaien aan de waslijn.

  5. Koop kleren die zonder water zijn geverfd

  Voor het verven van één kilo stof, was tot een paar jaar geleden 150 tot 200 liter water nodig. Dat water kon één keer gebruikt worden en werd dan in veel gevallen zwaar verontreinigd geloosd in de natuur.

  Met een globale productie van 60 tot 70 miljard kilo textiel per jaar, kun je je voorstellen dat de wereld in sommige delen in rap tempo naar de tering gaat. Maar een Nederlands bedrijf heeft een methode ontwikkeld om kleding te verven zónder water. Sterker, ze gebruiken de (goedkope) afvalstof koolstofdioxide. Nog sterker, na elke verfbeurt kunnen ze 95% van de hoeveelheid koolstofdioxide hergebruiken.

  Hieronder zie je hoe dat werkt en hier lees je op welk keurmerk je moet letten om watervrij geverfd textiel te kopen.

  6. Stop met vlees eten. Of nou ja, eet in ieder geval een beetje minder vlees

  Het grootste watervervuilingsprobleem ter wereld is dat er te veel fosfaten in het water terecht komen. In Nederland zijn we hier al decennialang tegen aan het strijden, met milieubeleid en een boel waterzuiveringsinstallaties. Daardoor hebben we inmiddels relatief schoon oppervlaktewater, maar met name door ons mestoverschot komen er ook bij ons nog altijd periodiek fosfaten vrij.

  Hoewel je het misschien niet doorhebt, is dat bijna altijd voorpaginanieuws. We noemen het dan alleen een uitbraak van (giftige) blauwalg. Fosfaten zorgen namelijk voor voedselrijk water en dat moeten we, gek genoeg, niet willen met zijn allen. Het klinkt goed, maar vooral algen gedijen goed in voedselrijk water en die zorgen er dan weer voor dat er niks anders meer kan groeien.

  Dus: hoe minder vlees we eten, hoe minder mest er wordt geproduceerd, waardoor het oppervlaktewater minder voedselrijk wordt en je vaker kunt gaan zwemmen in natuurwater zonder giftige blauwalg.

  Maar goed; korter douchen, stoppen met roken, geen vlees meer eten: dat haalt de lol wel een beetje van het leven af.

  Gelukkig kunnen we voorlopig nog even doorgaan met vervuilen, want op Mars blijkt gewoon een onaangetaste waterbron te liggen.

  En wil je nou graag méér zien, lezen, luisteren.. weten over een groene wereld? Check VARA's Groen Licht

Gerelateerd

rob-trip-header

Rob Trip Advisor: eerste hulp bij vakantiestress!

Stel jouw vraag en krijg een deskundig antwoord van Rob Trip himself.

midsommarheader

Feesten als de Zweden op 21 juni!

De langste dag van het jaar is een goede reden voor een feestje, toch?

flags-69190_1280

Slaag met vlag en wimpel: doe de quiz!

Ons rood-wit-blauw kan je dromen en de Amerikaanse vlag herken je uit duizenden. Maar weet jij ook hoe de vlag van Swaziland eruit ziet?