Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Nostalgisch genieten met rages van toen

06-06-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
621 keer bekeken
  •  
Mexican_yoyos
Het schoolplein van nu staat vol met kinderen met fidget spinners. 15 jaar geleden was dat anders: de meisjes ruilden Diddl-plaatjes, de jongens pakten hun Yu-gi-oh kaarten erbij en groepjes kinderen waren aan het elastieken, jojo-en of verzamelden zich rond de knikkerpotjes. Elke generatie kent zijn eigen speelgoedrage. Op de dag van de jojo kijken wij eens terug op de hypes van toen tot nu.
Knikkeren
Rondom de knikkerpotjes was het een drukte van jewelste. Tranen biggelden over de wangen van de een die zijn bonk verloor en iedereen keek met grote ogen naar de papegaai piramide van de ander. Elk jaar was er weer een knikkerseizoen en iedere keer was het weer spannend met hoeveel knikkers je naar huis ging. Nu wordt er zelfs nog elk jaar het NK knikkeren georganiseerd!
Jojo
Jojo’s waren er in alle kleuren. Sommigen hadden zelfs een lichtje erin. Dagenlang stond je op het schoolplein met dat touwtje om je vinger de jojo op en neer te halen. Tot kramp in je vinger aan toe. Maar het moest gewoon! Je moest proberen om die spin erin te krijgen of een loop te doen!
Tamagotchi
Tamagotchi
De lievelings-sleutelhanger aan je keycord. Hij piepte als ie je nodig had en je nam hem overal mee naartoe. In de klas was hij verboden dus legde je hem op de wc. Iedereen die naar de wc moest kon hem zo eten blijven geven. De Tamagotchi moest natuurlijk wel de schooldag overleven. Het virtuele huisdier was zelfs zo populair dat toen ook de website Neopets is opgezet. Ons hart klopt nog steeds sneller van het beestje, zelfs als het in de vorm van de Kamergotchi is!
Flippo’s
Flippo
Elke dag weer smeekte je bij je moeder dat ze een zak Smiths moest kopen. Telkens bij het openmaken van de zak graaide je totdat je de flippo vond. Euforisch als je een nieuwe had voor in de flippomap, teleurgesteld als je wéér een dubbele kreeg. Maar de volgende dag op het schoolplein kon je die gelukkig wel weer ruilen of ermee spelen om een nieuwe flippo te winnen.
Scoubidou touwtjes
Scoubidou
Toen de tamagotchi de keycords had verlaten, maakten we zelf onze sleutelhangers van scoubidou touwtjes. Je kon ze rond of vierkant maken of geheel je eigen draai eraan geven. Sleutelhangers, vriendschapsbandjes, noem het maar op: ze kwamen in alle kleuren van de regenboog. Tien jaar na de scoubidous deden de loom bandjes zijn intrede. Maar die gekke elastiekjes waren natuurlijk niks vergeleken met onze plastic touwtjes.
Pokémonkaarten
Jarenlang stond iedereen met zijn mapje op het schoolplein te kijken naar elkaars kaarten en ze te ruilen voor de beste Pokémon. Met elke nieuwe Pokémongeneratie kwam een nieuwe set kaarten. De mapjes groeiden en groeiden. Elke nineties kid zal met veel plezier zijn nostalgische laatje openen met daarin deze bijzondere map. En in de zomer 2016 werd iedereens droom werkelijkheid: we waren eindelijk allemaal Pokémontrainer met Pokémon Go. De reden om nog eens uit volle borst met het liedje mee te zingen!
Voel je je al nostalgisch? Kijk hier dan nog meer klassiekertjes die jou mee terugnemen in de tijd.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!