• Onveilig? Nee joh!

  Rubriek: Informatief , Waan van de Dag

  Vorige week schreven we over Libanon, een land dat onveilig lijkt, maar een geweldige vakantiebestemming is. Deze week in de spotlight: Iran!

  Iran... 

  Een omstreden land vol gewelddadige moslims die kernwapens willen bouwen en heel veel chaos in de wereld creëren. Althans, dat is het beeld wat we van Iran zouden hebben als we sec het nieuws zouden geloven. Het is namelijk verre van dat. 

  Veelzijdig

  Iran staat bekend om haar handgeweven tapijten, de zeer kostbare saffraan en haar dure kaviaar. Maar dat alleen zou het land enorm tekortdoen. Iran heeft een ontzettend rijke geschiedenis waarin kunst en literatuur hoogtij vierden. Ja, Iran is tegenwoordig een Islamitische republiek, maar dat wilt niet zeggen dat mensen op kamelen rijden en alle vrouwen in boerka’s lopen. Iraniërs, of de Perzen, zijn verrassend modern en open-minded. Bovendien is Iran al jaren een trekpleister voor liefhebbers van wintersport. Wie had dat gedacht? Dat je kon skiën in de woestijn...

  wintersportiran
  Sajjadi Livejournal, flickr.com

  Literatuur

  Wist je dat de Perzische literatuur tot de oudste ter wereld behoort? Een van de bekendste namen daarin is de dichter en mysticus ‘Hafez’. Zijn werk staat bekend als het hoogtepunt van de Perzische literatuur. Veel dichters en muzikanten hebben zich door hem laten beïnvloeden.             

  I wish I could show you

  when you are lonely or in darkness

  the astonishing light of your own being.

   – Hafez (1320 - 1389)

  Mohsen Namjoo, een van Iraans bekendste popartiesten, heeft zich vaak laten inspireren door de dichter Hafez. In zijn vaak kritische liederen verweeft Namjoo klassieke- en moderne Perzische poëzie. Hij wordt ook gezien als de ‘Bob Dylan’ van Iran. 

  Filosofie en wetenschap

  De Perzen hebben een aanzienlijke bijdrage geleverd aan de wetenschap en filosofie. Een bekende oud-Perzische wetenschapper is Alberuni (Al-Biruni). Alberuni was filosoof, natuurkundige, wiskundige, astronoom, astroloog, historicus, drogist en onderwijzer. Zijn belangrijkste werk is zijn boek over het maken van medicijnen. Hij wordt ook gezien als een pionier in vergelijkende godsdienstwetenschappen.

  Alberuni onderzocht uiteenlopende religies zoals het Zoroastrisme, Hindoeïsme, Boeddhisme, Jodendom, Christendom en de Islam. Hij observeerde de religies om ze zo goed mogelijk te begrijpen. Eén van zijn conclusies over religie is dat alle culturen verre families van elkaar blijken te zijn. 

  alberuni

  Architectuur

  Iran is rijk aan bijzondere gebouwen en kunstwerken. Uit elk tijdperk valt wel iets interessants te vinden. In het zuiden van het land bevindt zich Persepolis, een nederzetting van de Achaemeniden, een Oud-Perzische rijk (ca. 550-330 B.C.).

  Persepolis
  Blondinrikard FroĢˆberg, flickr.com

  FEITJE: Persepolis is ook de titel van een animatiefilm van schrijfster en regisseuse Marjane Satrapi. Persepolis vertelt het verhaal van de negenjarige Marjane, vlak voor de Iraanse Revolutie. Een boeiende film om een beeld te vormen over de recente geschiedenis van Iran. 

  Een van de meest iconische gebouwen van Iran is wellicht de ‘Nasir ol Molkmoskee’ in de stad Shiraz. Deze moskee, uit de 19e eeuw, is nog steeds in gebruik en wordt sinds zijn bouw onderhouden en beschermd door de gelijknamige Nasir ol Molkstichting. 

  Nasir ol Molkmoskee
  door MohammadReza Domiri Ganji

  Culinair

  Ook op culinair gebied is Iran aanrader. De Zijderoute, de belangrijkste handelsroute van de klassieke oudheid tot de late middeleeuwen, liep dwars door Perzië. De Iraanse keuken is sterk beïnvloed door allerlei volkeren die door de Zijderoute trokken zoals de Grieken, Turken, Aziaten, Russen, Indiërs en nog veel meer. In Iran is rijst misschien wel de meest gegeten ingrediënt. Het blijkt dat de gemiddelde Iraniër per maaltijd zo'n 150 gram rijst eet. En dat doen ze het liefst twee keer per dag. Na een bezoek aan Iran zal je rijst niet alleen associëren met Aziatische landen, want in Iran is het koken van rijst tot een ware kunst verheven. Een populair rijstgerecht is de ‘Tahchin’ (tah-tjien), op basis van rijst, yoghurt, eieren, saffraan en kipfilet. 

  tahchin

  Als je even ‘goochelt’ op 'de Iraanse keuken', dan kom je nog meer smakelijke gerechten tegen. Allemaal impulsen die je een stapje dichterbij brengen om serieus over een vakantie naar Iran te overwegen.  

  Lang verhaal kort, Iran is een land dat meer te bieden heeft dan ongegronde angst voor chaos alleen.

  Let wel: Raadpleeg altijd het ministerie van Buitenlandse Zaken voordat je een reis aflegt, neem eventueel contact op met het Nederlands consulaat op je bestemming, laat je goed informeren en bereid je altijd goed voor op je reis en mogelijke calamiteiten.

  Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen? Kijk dan even op deze pagina!

Gerelateerd

Floortje-naar-het-einde-van-de-wereld

Stem nu: Gouden Televizier-Ring Gala 2017

Vanaf dit moment kan Nederland weer stemmen op zijn of haar favoriete (BNNVARA) programma, acteur, actrice, presentator en presentatrice.

matthijs

Matthijs verkort seizoen DWDD

Hij zal het programma in het vervolg telkens zes maanden per jaar presenteren.

meditation-girl3

Mediteren kun je leren

Ben je net weer terug van vakantie en wil je dat zen-gevoel nog even vast kunnen houden?