• Pipo de Clown en Mammaloe!

  Rubriek: Klassiekertjes

  De grappen en grollen van Pipo de Clown en Mammaloe waren goed voor letterlijk honderden afleveringen. Sapperdeflap, een terugblik!

  Sapperdeflap! Daar is de leukste clown van Nederland: Pipo! In de jaren '50 bedacht schrijver Wim Meuldijk Nederlands' beroemdste clown, waarna Cor Witschge hem vertolkte.

  De vrouw van Pipo is Mammaloe. Samen met dochter Petra leven ze in een woonwagen waarmee ze de hele wereld rondtrekken. Tijdens hun reis beleven ze allerlei spannende avonturen.

  Berezoniê

  Zijn reizen brachten hem naar, al dan niet verzonnen, landen als Marobia, Ijsland en Berezoniê. De belevenissen van de clown voerden hem door de Amsterdamse grachten en lieten hem kennismaken met allerlei figuren zoals de Slaapridder, de piraten van Toen en een heuse Trollenkoningin. 

  De allereerste uitzending van Pipo de Clown was in 1958 te zien:

  Tussen 1966 en 1968 werd Pipo de Clown uitgezonden door de NTS. Een aflevering duurde maar 5 minuten, en er werden dan ook 480 afleveringen gemaakt. Dochter Petra was toch nog wat jong en mocht van de arbeidsinspectie niet meer werken.

  Vanaf 1971 ging de VARA weer lange Pipo-verhalen uitzenden. Vanwege een zakelijk conflict werd de oorspronkelijke cast vervangen, maar dit sloeg niet aan bij het grote publiek. Er was even paniek, maar gelukkig waren de oorspronkelijke acteurs nog bereid om het programma weer op te pakken.

  In 1980 kwam er een einde aan het sprookje van Pipo de Clown. Samen met zijn familie én grote vriend Klukkluk reisde hij af naar het 'Wilde Westen' om daar voor altijd te blijven.

  De laatste uitzending werd een tranentrekker:

  Kun je er maar geen genoeg van krijgen? Dan kun je hier de film Pipo en de Piraten van Toen terugkijken:

  Dag vogels, dag bloemen, dag kinderen! En meer klassiekertjes van de VARA vind je hier.

Gerelateerd

Mexican_yoyos

Nostalgisch genieten met rages van toen

Flippo’s, scoubidou touwtjes, Pokémonkaarten en ga zo maar door. Wat verzamelde jij?

Paul en Bart header

Vandaag is het Bart de Graaff-dag!

We gaan terug naar 1997, toen VARA-presentator Paul de Leeuw Bart interviewde over zijn ambities.

ANP-939247

Het is Annie M.G. Schmidt-dag!

Speel de superleuke quiz met weetjes over het werk van Annie M.G. Schmidt.