• Stemwijzerfans: eat your heart out

  Rubriek: Informatief , politiek , Waan van de Dag

  Om het de zwevende kiezer nog wat makkelijker (of juist moeilijker) te maken.

  Grote kans dat diegenen die er 15 maart nog steeds niet uit zijn, er last minute een kieskompas of stemwijzer bij pakken. Maar waarom voor de standaard-optie gaan als er bijna meer verschillende stemwijzers zijn dan partijen? Bijna dan...

  Polertiek-app

  Onze vrienden van BNN hebben een app gemaakt voor wie van politiek een ‘feessie’ wil maken. Met animaties, geluidseffecten en confetti kom je de vragen fluitend door. De vragen zijn toegespitst op zaken die vooral jongeren aangaan.

  Bonus: de lijsttrekkers hebben rap-namen. Zo is Marianne Thieme: Mary Ann T-Bone. Lijsttrekkers waren nog nooit zo cool!

  Jongerenkieswijzer

  Voor de jongeren die in de Polertiek-app teveel afgeleid raken door rondvliegende broccoli is de Jongerenkieswijzer een goed alternatief. De stellingen gaan onder andere over de basisbeurs, collegegeld voor een tweede studie, legalisering van wiet en werkervaringsplekken. 

  Groen Kieskompas

  Verschillende milieuorganisatie hebben de handen ineengeslagen voor een Groen Kieskompas. Als bij het milieu jouw prioriteit ligt is dit een interessante wijzer om in te vullen.

  Bonus: In samenwerking met Groen Licht beantwoordt een BN’er elke week een vraag van het Groene Kieskompas. Zo leert Dieuwertje Blok pangasiusfilet waarderen en stelt Kok des Vaderlands Pierre Wind zich beschikbaar als minister van Voedsel.

  Cannabis Kieswijzer

  Dit kieskompas is wel de definitie van ‘one issue’, maar als jouw levensmotto ‘4/20 legalize’ is is het misschien wel interessant om je te verdiepen in wat partijen hierover zeggen. Als je niet weet wat 4/20 is kan je misschien beter een ander kieskompas uitkiezen.

  Kieswerkkompas

  Verrassing: alle vragen op deze website hebben te maken met werk (uitkering, contracten, omscholing, minimumloon). 

  Gayvote

  Gayvote is handig voor mensen die LHBTI’s (lesbische vrouwen, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en interseksen) willen steunen en niet lui zijn. Dit laatste omdat het de enige stemwijzer op deze lijst is waarbij je het vuile werk zelf moet opknappen. De standpunten van partijen over LHBTI-kwesties staan voor je op een rij, maar je moet zelf even bijhouden met welke partij je mening het meest overeenkomt.

  Libelle-kiescoach

  Deze 'kiescoach' gaat over onderwerpen die Libelle-lezeressen aan het hart gaan, zoals hypotheekrenteaftrek, verkeer en dierenwelzijn (blijkbaar). Het kieskompas lijkt qua onderwerpen enigszins op de ‘normale’ stemwijzer, maar in plaats van aangeven of je het ergens mee eens bent of niet, kun je uit twee tot vier standpunten kiezen per thema. 

  SEKS

  Oké! Nu je weer bij de les bent, is het tijd voor de laatste stemwijzer: de politieke sekswijzer. In deze wijzer wordt gekeken hoe partijen aankijken tegen de pil in het basispakket, het tegengaan van vrouwenbesnijdenis en of een politicus vreemd mag gaan.  

  En als je het na deze wijzers nog steeds niet weet: een partijprogramma lezen kan ook weleens helpen ;).

  Klik hier voor meer stemtips. 

Gerelateerd

Floortje-naar-het-einde-van-de-wereld

Stem nu: Gouden Televizier-Ring Gala 2017

Vanaf dit moment kan Nederland weer stemmen op zijn of haar favoriete (BNNVARA) programma, acteur, actrice, presentator en presentatrice.

matthijs

Matthijs verkort seizoen DWDD

Hij zal het programma in het vervolg telkens zes maanden per jaar presenteren.

meditation-girl3

Mediteren kun je leren

Ben je net weer terug van vakantie en wil je dat zen-gevoel nog even vast kunnen houden?