Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

"Toen ik in de pubertijd kwam, wist ik dat het geen fase was"

13-08-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Handen VARA
Inktvlekken, gescheld op straat en eeuwig gestaar. Lee van Ster uit Swifterbant herkent dit maar al te goed. Niet weten wie je bent. Maar wel voelen dat je ‘anders’ bent. Anders dan de norm. Op linkshandigendag viert hij één dag lang dat ook hij er mag wezen.  
We ontmoeten Lee in het Vondelpark. Inmiddels woont hij al twee jaar in Amsterdam, heeft hij een vriend en durft zelfs in het openbaar hand in linkerhand te lopen: “Ik stap de deur uit en het is stil, op het geluid van de auto’s en de tram na. Niks meer LINKSIE. Nooit meer VIEZE VUILE LINKSPOOT… Ik voel me beter dan ooit!”
Lee, het is niet altijd zo geweest. Wanneer kwam je erachter dat je links was?
Toen ik drie was, wist ik het al. Ik speelde met blokken en pakte telkens alles met links vast. Mijn ouders, beide rechtshandig, zaten met hun handen in het haar. Uit wanhoop strikten ze mijn hand vast. Dat begon met sokken, maar die werden al snel vervangen voor ducktape en tyrips. Het was de hel.
Was iedereen in je omgeving rechtshandig?
Ja, dat maakte het ook moeilijk voor mijn ouders. De vriendinnen van mijn moeder hadden er een handje van om haar steeds minder uit te nodigen voor Nordic Walking. Daarnaast hield mijn vader de hand op de knip, dus leuke uitstapjes zaten er ook niet in. Mijn linkshandigheid isoleerde ons gezin compleet.
En buiten je familie, hoe ging het op school?
Nou ik ben heel onhandig, ik heb echt twee linkerhanden. Op de basisschool liep het al compleet uit de hand. Mijn linkshandigheid werd niet geaccepteerd. Om de confrontatie te vermijden zat ik eigenlijk altijd achterin de klas. Het liefst met handschoenen aan, zodat mijn inktvlekken en Typexvegen niet zichtbaar waren. Zo kwam ik aan mijn bijnaam: Mike-Lee Jackson.
Hoe ben je hieruit gekomen?
Toen ik in mijn puberteit kwam was er geen houden meer aan. Toen wist ik het zeker: Ik ben linkshandig en dit is geen fase. Dus toen ik klaar was met school, verhuisde ik naar Amsterdam, opzoek naar andere linkshandigen. Tijdens de introductieweek viel mijn oog meteen op Klaas. En na een week waren we twee linkerhanden op één buik. Klaas is het beste dat mij ooit is overkomen. Hij begrijpt me, houdt van me en accepteert me voor wie ik ben. En het beste aan hem is: hij is ook linkshandig.
Spreek je mensen van vroeger nog wel eens?
Ik zoek mijn familie nog wel eens op in Swifterbant. Mijn moeder is haar eigen Nordic Walking groepje begonnen, met meer moeders van linkshandigen. Het dorp accepteert mij nog steeds niet. Maar dat grijpt me nu veel minder aan. Ik ben blij met wie ik ben. Ik kan mijn eigen hand boven het hoofd houden en ik kan zijn wie ik wil zijn. Want echt, who cares?
Waarom is linkshandigendag zo belangrijk voor jou?
Met mij gaat het nu prima, dus het is vooral een dag van vieren en de hele dag met links zwaaien. Maar ook stil staan bij m’n lefties die nog niet op dit punt zijn en op een dag als vandaag zien dat het oke is om te zeggen: ‘Ik ben links!’
Volgend jaar willen ze misschien linkshandigendag, handigendag gaan noemen. Hoe denk jij daarover?
Je ziet wel dat steeds meer linkshandigen de top weten te bereiken. Een Angelina Jolie, Obama om maar even te noemen. Maar alsnog is linkshandig zijn niet de norm en is er nog veel terrein te winnen. Dus tot die tijd is zo’n dag als vandaag iets waar we trots op kunnen en mogen zijn.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!