Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Virtueel voetballen nu serieuze zaak

14-02-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
E-Divisie KLEIN
Voor iedereen onder de 20 is het allang geen nieuws meer: eSports is gewoon best wel groot. Spellen als League of Legends, Counterstrike en Call of Duty hebben serieuze competities waar serieus geld valt te verdienen. Naar grote finales van deze spellen kijken meer mensen dan naar een gemiddeld programma op NPO 1. En onze nationale voetbalbond wil ook graag meedoen en daarvoor is het spel Fifa de logische keuze.

Abstract

Is professioneel gamen nu wel of niet een sport? Deze discussie is voor de grote namen in de eSports wereld allang een semantische discussie geworden. Het gaat om heel veel geld en de aandacht van een miljoenenpubliek. En of de atleten dan 17 jaar oud zijn of wat overgewicht hebben, zal de sponsors en de meeste fans een worst wezen. Maar voor veel mensen is eSports, zoals professioneel competitief gamen ook wel heet, nogal abstract.
Om het wat concreter te maken: in deze business gaat ondertussen meer dan een miljard euro per jaar om, de grootste verdieners in het wereldje komen makkelijk aan meer dan 2 miljoen euro en naar een wereldkampioenschap finale kunnen rond de 30 miljoen mensen kijken. En dat zijn dan ook nog jonge mensen die voor adverteerders erg interessant kunnen zijn.

Virtueel voetballen

En daar willen de eredivisie clubs in het Nederlandse voetbal graag aan meedoen. Die zien het als een kans om "jonge fans aan zich te binden," aldus Edwin van der Sar, algemeen directeur van Ajax. En zoals dat hoort bij sport, was er meteen een relletje: de gamer van ADO Den Haag hield het na vijf dagen voor gezien, omdat hij bedreigt werd vanwege vermeende sympathieën voor een rivaliserende voetbalclub.
Begin februari ging de competitie dan eindelijk van start: de e-divisie. Helaas wel met wat tegenvallende televisiekwaliteit. Zo hoorden we een commentator roepen: "Ja, ik weet ook niet of ze eerder in de studio hebben gezeten, maar waarschijnlijk is dit net zo nieuw voor hen als dit voor mij is." Al het begin is natuurlijk moeilijk. Maar dat het heel rap heel serieus kan worden, daar wijst alles op.

De tussenstand na 5 potjes

Dat ziet er heel anders uit dan in de Eredivisie .
Tussenstand e-divisie week 5
Het virtuele veld zal in ieder geval waarschijnlijk wel door de Zembla keuring komen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!