• Virtueel voetballen nu serieuze zaak

  Rubriek: Informatief

  In februari lanceerde de KNVB met meerdere grote mediapartners een nieuwe voetbalcompetitie. Met een controller.

  Voor iedereen onder de 20 is het allang geen nieuws meer: eSports is gewoon best wel groot. Spellen als League of Legends, Counterstrike en Call of Duty hebben serieuze competities waar serieus geld valt te verdienen. Naar grote finales van deze spellen kijken meer mensen dan naar een gemiddeld programma op NPO 1. En onze nationale voetbalbond wil ook graag meedoen en daarvoor is het spel Fifa de logische keuze.

  Abstract

  Is professioneel gamen nu wel of niet een sport? Deze discussie is voor de grote namen in de eSports wereld allang een semantische discussie geworden. Het gaat om heel veel geld en de aandacht van een miljoenenpubliek. En of de atleten dan 17 jaar oud zijn of wat overgewicht hebben, zal de sponsors en de meeste fans een worst wezen. Maar voor veel mensen is eSports, zoals professioneel competitief gamen ook wel heet, nogal abstract.

  Om het wat concreter te maken: in deze business gaat ondertussen meer dan een miljard euro per jaar om, de grootste verdieners in het wereldje komen makkelijk aan meer dan 2 miljoen euro en naar een wereldkampioenschap finale kunnen rond de 30 miljoen mensen kijken. En dat zijn dan ook nog jonge mensen die voor adverteerders erg interessant kunnen zijn.

  Virtueel voetballen

  En daar willen de eredivisie clubs in het Nederlandse voetbal graag aan meedoen. Die zien het als een kans om "jonge fans aan zich te binden," aldus Edwin van der Sar, algemeen directeur van Ajax. En zoals dat hoort bij sport, was er meteen een relletje: de gamer van ADO Den Haag hield het na vijf dagen voor gezien, omdat hij bedreigt werd vanwege vermeende sympathieën voor een rivaliserende voetbalclub.

  Begin februari ging de competitie dan eindelijk van start: de e-divisie. Helaas wel met wat tegenvallende televisiekwaliteit. Zo hoorden we een commentator roepen: "Ja, ik weet ook niet of ze eerder in de studio hebben gezeten, maar waarschijnlijk is dit net zo nieuw voor hen als dit voor mij is." Al het begin is natuurlijk moeilijk. Maar dat het heel rap heel serieus kan worden, daar wijst alles op.

  De tussenstand na 5 potjes

  Dat ziet er heel anders uit dan in de Eredivisie.

  Het virtuele veld zal in ieder geval waarschijnlijk wel door de Zembla keuring komen.

Gerelateerd

midsommarheader

Feesten als de Zweden op 21 juni!

De langste dag van het jaar is een goede reden voor een feestje, toch?

246.w440.d41b9ca.62b8ea8

Gerrit Jan Zwertbroek

Van linkse radiomaker tot rechtse monnik: geen verhaal is zo vreemd als dat van VARA- oprichter Gerrit Jan Zwertbroek.

bureausport

Het ondergeschoven kindje: vrouwensport

Frank Evenblij & Erik Dijkstra pluizen de vooroordelen over vrouwensport uit in een gloednieuwe serie van Bureau Sport.