• Fabeltjes over alcohol

  Rubriek: Waan van de Dag , Informatief

  Er zijn een heleboel uitspraken over alcohol, maar welke zijn compleet onzin? We hebben een paar fabeltjes op een rij gezet.

  Bier na wijn geeft venijn, wijn na bier geeft plezier

  Deze bekende uitspraak suggereert dat het fout gaat als je eerst wijn drinkt en daarna bier. Dit is niet waar! Het is bewezen dat de volgorde geen enkele invloed heeft op je dronkenschap. Hoe dronken je wordt ligt namelijk alleen aan de hoeveelheid alcohol die je drinkt. Waar komt deze veelgebruikte zin dan wel vandaan? Het gezegde stamt uit de Middeleeuwen, een periode waarin alleen de rijkere lagen van de bevolking zich konden veroorloven om wijn te drinken. Als je bier dronk was je arm. ‘Bier na wijn geeft venijn’ betekende in deze context dus dat je flink was gezakt op de sociale ladder. En daar werd je pas echt venijnig van!

   

  Pils en bier is hetzelfde

  Wist je dat pils altijd bier is, maar bier geen pils? Het is dus niet hetzelfde. Dit klinkt verwarrend, maar het verschil is eigenlijk heel simpel. Bier is namelijk een soort drank, en pils is een soort bier. Als je aan de bar 'een biertje’ bestelt, zou de barman dus eigenlijk aan je moeten vragen welk soort bier je wil in plaats van zomaar een pilsje in je hand te drukken. Je kan dan bijvoorbeeld kiezen voor een witbiertje, een Radler of Blond bier. Ter vergelijking zou het ook raar zijn als je in een restaurant vraagt om vis en je dan altijd een stuk zalm voorgeschoteld krijgt!

   

  Je wordt sneller dronken als verschillende drankjes door elkaar drinkt

  Dit denken veel mensen, maar het is gek genoeg niet waar. Of je nou een glas bier drinkt of een glaasje jenever, in beide zit evenveel milliliter alcohol. Wat bepaalt hoe dronken je uiteindelijk wordt bestaat uit twee andere factoren. Ten eerste de hoeveelheid alcohol die je nuttigt en ten tweede het tempo waarin je drinkt. Je zal dus wel verschil merken als je binnen een uur drie jenevertjes achterover slaat of in dezelfde tijd rustig drie glazen bier drinkt.

   

  Van bier word je dik

  Een van de grootste vooroordelen over alcohol is dat je er dik van wordt. Dit vooroordeel heerst vooral bij het drinken van bier. Veel mensen denken dat ze daarom beter een glas wijn kunnen drinken dan een glas bier. Als je naar het aantal calorieën kijkt in beide drankjes is het idee dat je van bier dikker wordt verbazingwekkend onterecht.. Een glas rode wijn van 100 ml bevat namelijk 135 Kcal en een glas bier van 100 ml 50 Kcal! Drink dus gerust af en toe een biertje!

   

  Is rode wijn drinken gezond?

  Er wordt vaak geroepen dat het drinken van één of twee glazen rode wijn per dag gezond is. Maar waar is het drinken van rode wijn dan precies goed voor?

  Lees hier het antwoord!

   

  Meer lezen? Klik hier om erachter te komen welke drankjes het beste uit de test kwamen bij Kassa

Gerelateerd

midsommarheader

Feesten als de Zweden op 21 juni!

De langste dag van het jaar is een goede reden voor een feestje, toch?

daankamphorstheader

"Sommige beelden durf ik niet terug te kijken"

Daan (22) maakt een documentaire over zijn doodzieke vader.