• Wist jij dit over kerst?

  Rubriek: Informatief , Waan van de Dag

  Feitjes als een kerstliedje dat eigenlijk geen kerstliedje is en hier halen we steeds vaker onze kerstboodschappen.

  Het is bijna kerst en dat vieren we elk jaar weer met veel gezelligheid en eten! Maar wist je deze dingen van kerst ook?

  1. Tweede Kerstdag heeft niet altijd bestaan

  Het is gekomen in de middeleeuwen, omdat het dienstpersoneel altijd op Eerste Kerstdag moest werken. Op de 'Tweede Kerstdag' kregen zij vrij om naar familie te kunnen. Ze kregen vanuit het huis waar ze werkten vaak eten en drinken mee voor de hele familie. Daarom krijgen wij nu elk jaar een kerstpakket.

  2. Kerstbal om heksen af te schrikken

  De kerstbal zoals wij hem kennen heeft niet altijd een plekje in de boom gehad tijdens kerst. In de 18e eeuw hingen mensen zo'n soort bal boven deuren, ramen en schoorstenen om heksen en geesten weg te jagen. De bal moest hiervoor zorgen door het rare spiegelbeeld dat je zag als je in de bal keek. Het schijnt dat onze kerstbal hier vandaan komt.

  3. Jingle Bells is eigenlijk geen kerstliedje

  Jingle Bells is echt zo'n nummer dat je ieder jaar weer hoort en dat iedereen dan uit volle borst meezingt. Het is één van de ultieme kerstliedjes. Grappig, want eigenlijk is dit liedje helemaal niet voor kerst geschreven, maar voor Thanksgiving.

  4. De kerstman is een soort Sinterklaas

  Zonder Sinterklaas zou de Kerstman nooit bestaan hebben! In de 17e eeuw emigreerden er veel Nederlanders naar Amerika en bleven daar gewoon Sinterklaas vieren. Later is Sinterklaas daar langzaam veranderd in Santa Claus. 

  5. De grootste kerstboom van Nederland staat in Ijsselstein

  Het is een tv-zendmast van 375 meter hoog, die elk jaar weer wordt versierd met lampjes. Gezellig!

  6. Dikker na de feestdagen

  Tijdens de kerstdagen zijn de kerstdiners niet weg te denken. Nog lekkerder is een kerstdiner met een goed glas wijn of een lekker biertje. Door deze feestdagen met heel veel eten komen wij gemiddeld 2kg aan. Maar hé, hebben we meteen weer een goed voornemen voor op ons lijstje!

  7. Online kerstdiner

  Steeds meer mensen geven aan dat zij hun kerstinkopen online doen. Zo bestellen ze hun kerstdiner gewoon bij de online supermarkt of bij een eten bestelservice. Zo gaan we voor lekker makkelijk en kunnen we de kerstdrukte ontlopen. 

  8. Een witte kerst is zeldzaam

  Als we de weersvoorspellingen mogen geloven is de kans op een witte kerst dit jaar 7% en volgens de statistiek gebeurt het zelfs maar eens per 14 jaar!

  9. Rudolph zou eigenlijk anders heten 

  Rudolph kennen we allemaal! Het rendier met zijn rode neus heeft zelfs zijn eigen liedje en is daarmee bekend geworden. Robert L. May, die Rudolph bedacht, wilde het rendier eerst Reginald noemen, maar door het nummer werd het toch Rudolph. Gelukkig maar, want eigenlijk vinden wij deze naam veel leuker en zo werd Rudolph ook het negende rendier van de Kerstman.

  Nog geen plannen voor de kerstvakantie? Bekijk dan eens deze boekentips!

Gerelateerd

255.w635.1e78f6c.3912a21

Strijders: Meyer Sluyser

Nederlandse radiocommentator, VARA-kopstuk, journalist en schrijver en socialist in hart en nieren. Een portret van Meyer Sluyser.

midsommarheader

Feesten als de Zweden op 21 juni!

De langste dag van het jaar is een goede reden voor een feestje, toch?

daankamphorstheader

"Sommige beelden durf ik niet terug te kijken"

Daan (22) maakt een documentaire over zijn doodzieke vader.