• Zet jij de wereld op zijn kop?

  Rubriek: Informatief , Waan van de Dag

  Je wel eens afgevraagd hoe de wereld er op zijn kop uitziet? Op je kop gaan zitten werkt niet, maar een bijzondere bril opzetten wel.

  De wereld op zijn kop: hoe kan dat nou?

  Rare bril

  Er is een bril, de 'reversing goggle', waarmee jij de wereld op zijn kop kan zien. Zet de bril op en je kunt de wereld horizontaal of verticaal spiegelen! Zo wordt boven beneden of links rechts. Ben je nou helemaal ondersteboven van dit idee? Koop zo'n bril voor ongeveer 65 euro en de hemel ligt daadwerkelijk aan je voeten, of toch niet? Probeer op deze manier maar eens een kop koffie in te schenken, een kaars aan te steken of een bal in het doel te schieten. Vind je zo'n bril te duur? Er bestaat een goedkopere bril die de wereld enkel horizontaal voor je spiegelt.

  Aanpassingsvermogen

  Na een aantal dagen passen je hersenen zich aan op de bril en draaien de wereld, zoals jij deze met de bril ziet, weer voor je om. Zo ziet de wereld er weer uit zoals deze er 'normaal' uitziet, maar dan dubbel omgedraaid. Huh? Ja! Je hersenen zorgen ervoor dat jij gewoon weer normaal kunt zien. Hier kwam een wetenschapper achter in 1896, nadat hij langere tijd zo'n bijzondere bril op had gezet die de wereld voor hem spiegelde.

  Terug bij af

  Zet je de bril weer af, dan zie je de wereld wel weer even op zijn kop. Dit komt doordat je hersenen letterlijk de wereld voor je hebben omgedraaid toen jij die bril op had. Gelukkig zijn je hersenen slim genoeg om ook wanneer je de bril afzet je ogen te corrigeren. 

  Camera obscura

  Het beeld dat wij zien verschijnt eigenlijk horizontaal en verticaal gespiegeld op onze netvliezen. Onze hersenen spiegelen dus het beeld dat op ons netvlies gebrand staat. Best bijzonder! Dit wordt ook wel het 'camera obscura'-effect genoemd. Wist je dat een pasgeboren baby die voor het eerst de wereld in kijkt de wereld op zijn kop ervaart? Na een aantal dagen hebben de hersenen van de baby het beeld gecorrigeerd en ziet de baby de wereld zoals deze er 'normaal' uitziet.

  Wat is rechtop?

  Zet je een pasgeboren baby zo'n spiegelbril op, dan zal deze zijn hele leven lang een bijzondere bril op moeten houden om de wereld 'rechtop' te beleven. Maar wij interepreteren rechtop zien als 'normaal', maar rechtop hoeft dus niet echt rechtop te zijn. Wie weet, misschien zie jij de wereld al je hele leven op zijn kop. Want wie bewijst jou dat wat jij ziet in de werkelijkheid rechtop is?

  Meer van dit soort interessante weetjes? Kijk dan hier.

Gerelateerd

midsommarheader

Feesten als de Zweden op 21 juni!

De langste dag van het jaar is een goede reden voor een feestje, toch?

daankamphorstheader

"Sommige beelden durf ik niet terug te kijken"

Daan (22) maakt een documentaire over zijn doodzieke vader.