• Zwarte kattendag

  Rubriek: Waan van de Dag

  Geloof jij ook dat zwarte katten ongeluk brengen?

  Wereldwijd vieren dierenasielen Zwarte kattendag om aandacht te vragen voor de zwarte kat die veel minder vaak wordt geadopteerd. Dat komt natuurlijk omdat ze volgens eeuwenoud bijgeloof ongeluk zouden brengen. Maar omdat wij de zwarte kat best een hart onder de riem willen steken hebben we hier een aantal andere dingen die ongeluk brengen. Kies een nieuw bijgeloof en adopteer een zwarte kat!

  13

  Het cijfer dertien is misschien wel één van de bekendste ongeluksbrengers. Zelfs zo bekend dat bepaalde gebouwen de dertiende verdieping overslaan in de nummering en er een aparte naam bestaat voor de angst voor het getal 13: triskaidekafobie!

  Onder een ladder doorlopen

  Een ladder die tegen een muur staat vormt een driehoek: het teken van de heilige drie-eenheid. En daar onderdoor lopen is oneerbiedig naar die drie-eenheid. Ongeluk dus! En voor de minder gelovige medemens: een glazenwasser zou best nog eens zijn emmer water kunnen laten vallen op het moment dat je er onderdoor loopt. Even met een boog er omheen dus.

  Een paraplu openen

  Binnenshuis een paraplu openen zou ongeluk brengen. Het oprapen van andermans paraplu ook. Waarom dit zo is, is niet bekend. Alhoewel je natuurlijk makkelijk iets omver kan stoten als je binnenshuis een paraplu openklapt. Een vaas bijvoorbeeld, of een spiegel.

  Gebroken spiegel

  Bij de oude Romeinen geloofden ze dat een spiegel de ziel herbergde. Als je die breekt help je je eigen ziel dus naar de bliksem.

  Zout

  Zout wordt van oudsher magische levenskrachten toebedeeld. En toegegeven: eten wordt er ook een stuk lekkerder van. Ermee knoeien is dus zonde en brengt ongeluk. Oprapen en over je linkerschouder gooien, recht in de ogen van alle slechte geesten die achter je staan.

  Dus: wat wordt jouw nieuwe bijgeloof?

Gerelateerd

midsommarheader

Feesten als de Zweden op 21 juni!

De langste dag van het jaar is een goede reden voor een feestje, toch?

daankamphorstheader

"Sommige beelden durf ik niet terug te kijken"

Daan (22) maakt een documentaire over zijn doodzieke vader.