Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Rosa over fatshaming: 'Ik ben dik (...) mogen mensen mij daarom niet liefhebben zoals ieder ander?'

  •  
18-04-2024
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
6803 keer bekeken
  •  
Rosa Wierda spreekt zich uit over fatshaming

Rosa Wierda spreekt zich uit over fatshaming

© BNNVARA

'Ook al zien mensen mijn lichaam als een probleem, als iets wat geld kost, mag ik er daarom dan niet bij horen?', vraagt radiomaker Rosa Wierda zich af in een gastcolumn voor De Marker.

'Ik ben dik, te dik, morbide, obees, plus size of hoe je het maar wilt noemen. Ik noem mezelf gewoon nu maar even dik voordat jullie het allemaal doen. Maar heel eerlijk, ik ben daar best oké mee.

En ik ben zeker niet de enige dikkerd in Nederland. In 2023 had 15,7% van de Nederlanders boven de twintig jaar obesitas en dat is het hoogste percentage ooit gemeten. Uit onderzoek blijkt ook nog eens dat mensen met obesitas de gezondheidszorg geld gaan kosten. Maar ja, daar zijn we zeker niet de enige in. Mensen die steeds ouder worden, mensen die roken en een hele hoop andere groepen kosten de gezondheidszorg geld.

Maar daar wil ik het juist nu even niet over hebben. Want het feit dat ik te dik ben hoeft er niet gelijk voor te zorgen dat ik geen bestaansrecht heb. Ik maak radio waar je ook gefilmd wordt en dan krijg ik meer dan eens appjes van luisteraars met: “Wat een dikzak, waarom is zij te zien?” En: “Wat een varken, zij is toch veel te lelijk voor de radio?”, enzovoort. En als ik kijk bij comments van andere dikke vrouwen zoals bijvoorbeeld Lotte van Eijk en Tatjana Almuli dan is er een reactie die er voor mij uitspringt: “Jij promoot obesitas.” Terwijl het enige wat wij promoten is dat we er ook mogen zijn. Dat wij ons lekker in ons eigen lichaam mogen voelen en dat wij ook onderdeel mogen zijn van de maatschappij. Maar soms lijkt het wel hoe harder ik roep dat ik mij goed voel in mijn eigen lichaam, hoe harder het publiek terugroept.

Fatphobia op het internet, maar ook in onze naaste omgeving en zelfs bij de huisarts, neemt toe. Je wordt gezien als lui dom en zonder discipline en wilskracht. Sinds kleins af aan horen we: “Je moet gewoon minder eten.” Alsof dat makkelijk is en alsof dat helpt bij je zelfverzekerd voelen. Want volgens onderzoek van de universiteit van Yale blijkt dat het gebrek aan zelfvertrouwen van mensen met obesitas ervoor kan zorgen dat het afvallen nog moeilijker is.

'Ook al zien mensen mijn lichaam als een probleem, als iets wat geld kost: mag ik er daarom dan niet bij horen?'

En dan heb ik het nog niet eens gehad over de stigmatisering in de zorg. Als de eerste vraag bij de huisarts altijd is: “Heb je al geprobeerd af te vallen?”, dan is het niet gek dat hulp vragen lastig is. En nu hoor ik je zeggen: “Jeetje, wat steek jij je kop in het zand. Wijs je nu je vinger naar iemand anders terwijl je eigen lichaam het probleem is?” Klopt, maar ook al zien mensen mijn lichaam als een probleem, als iets wat geld kost: mag ik er daarom dan niet bij horen? Mogen mensen mij dan niet liefhebben, net als ieder ander persoon op deze wereld? Dus, voortaan als je een dik persoon ziet roep dan niet: “Hé dikke!”, maar laat diegene gewoon met rust. Wij promoten helemaal niks, behalve dat ik ook gewoon maar de dag probeer door te komen. Net als jij.'

Meer over dit onderwerp?

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!

Gerelateerd

Meer over dit onderwerp